Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Talousprofessori: Suomelta puuttuu idea valtionvelan hillitsemisestä

Hallituksen mukaan Suomen valtion velan kasvun taittaminen vaatisi kolmen miljardin euron lisäsäästöjä, joista puolet koottaisiin menoleikkauksilla ja puolet veronkorotuksilla. Valtiovarainministeri Urpilainen kuitenkin väläytti valtion velkaantumisen taittamisen aikatavoitteen harkitsemista uudelleen.

 Vesa Puttonen
Vesa Puttonen Kuva: Yle
Terhi Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen sanoo, että Suomelta puuttuu näkymä ja idea, millä tavoin valtionvelan kasvu saataisiin talttumaan. Puttosen mukaan valtionvelan määrää voidaan tulevaisuudessa periaatteessa edelleen kasvattaa, mutta suunta on huono.

Puttonen katsoo, että velanotto oli perusteltua talouden suhdannekuopan aikaan vuonna 2008. Hänen mukaansa velanotto on nyt kroonistunut ja valtio ottaa velkaa joka vuosi 8 miljardia euroa. Suomen valtion velka suhteessa bruttokansantuotteeseen lähestyy tällä hetkellä 50 prosentin rajaa.

– Meidän talous ei kasva. Maailmantalous näyttää kasvavan, mutta me jäämme siitä sivuun. Kaikki se otettava velka pitää maksaa takaisin. Se kasvattaa myös velan kustannusten kasvun riskiä, totesi Puttonen Ylen aamu-tv:ssä.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) esitti torstaina, että hallituksen pitäisi arvioida uudelleen hallitusohjelman tavoitetta valtion velkaantumisen taittamisesta vuoteen 2015 mennessä.

Puttonen kuvailee hallitusohjelmassa sovittua valtionvelan suitsemisesta ankkuriksi, joka pitää epäyhtenäisen hallituksen kasassa, jotta vene ei lähde holtittomasti heittelehtimään. Puttosen mukaan nyt näyttää siltä, että kun veneen "kapteeni" kävi nukkumaan eli pääministeri lähti käymään Tansaniassa, niin sillä aikaa "varakapteeni" nosti ankkurin pois.

Talousprofessori neuvoo hallitusta unohtamaan hetkeksi tulossa olevat vaalit ja tekemään suunnitellut rakenneuudistukset.

– Muuten jo hallituksessa nähdyt irtiotot lisääntyvät ja se päättämättömyys näyttää epämääräiseltä.

Hallitus valmistelee uusia valtion talouden säästöpäätöksiä maaliskuun kehysriiheen. Valtiovarainministeriö on arvioinut, että Suomen valtion velan kasvun taittaminen vaatisi noin kolmen miljardin euron lisäsäästöjä. Puolet säästöistä on tarkoitus kerätä menoleikkauksilla ja puolet veronkorotuksilla.

Suosittelemme