Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Nyt puhuvat suomalaiset: ”Avoin homous ei ole paha asia - homo on sormella osoiteltu outolintu"

Uimari Ari-Pekka Liukkonen kertoi eilen sunnuntaina avoimesti homoudestaan Ylen Urheiluviikonloppu-ohjelmassa ja Yle Urheilun haastattelussa. Suomalaisten mielestä kaikki urheilijat eivät kuitenkaan voi olla avoimesti homoja.

Sateenkaarilippu hulmuaa.
Kuva: Yle
Jarno Ranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle Urheilu kysyi katsojiltaan, voiko huippu-urheilija olla avoimesti homo. Kyselyyn tuli 2 363 vastausta, ja niistä 89 prosenttia oli sitä mieltä, että voi. Vastaajista 11 prosenttia ilmoitti, ettei suomalainen urheilija voi olla avoimesti homo.

Nimimerkki **Jaska **näkee asian niin, ettei urheilija ole aiemmin voinut olla avoimesti homo.

- Ovat kokeneet kiusaamista, joutuneet jopa lopettamaan uransa sen vuoksi. Toivon ja uskon, että nykyään myös urheilija saa olla avoimesti oma itsensä. On sitten homo tai ei.

Henna tähdentää, että kyseessä on urheilijoiden subjektiivinen kokemus, ja Ari-Pekka Liukkonen kertoi koskettavasti, että helppoa se ei ole ollut.

- Vaikka yhdenvertaisuus ja suvaitsevaisuus homoja kohtaan on yhteiskunnassamme mennyt eteenpäin, on urheilun maailma ihan oma maailmansa, jossa ei ikävä kyllä vielä samat yhdenvertaisuuden arvot tai ainakaan sen kokemukset päde. 

**S.P.:n **mielestä avoin homous ei ole paha asia.

- Paha asia on seksuaalisuudestaan mainostaminen ja sillä egoilu.

Jorma toivoo, että 5-10 vuoden kuluttua tällaisia ulostuloja ei enää tarvita.

- Sitä varten jonkun on kuitenkin rikottava jää. Ari-Pekka Liukkosen teko oli rohkea ja tarpeellinen.

Nimimerkki **Kummastelija **huomauttaa, että jos homourheilijoiden ei tarvitsisi olla kaapissa, niin heitä olisi noin 5 prosenttia hyppimässä ja pomppimassa.

- Nyt vihdoin on löytynyt 1 kpl, ja sekin herätti melkoisen kohun. Hatunnosto A-P:lle, että rohkeni. Toivottavasti häviävät vähitellen nämäkin "itsestäänselvyydet", eikä asiaa enää tarvitse nostella otsikoihin. Aikaa siihen tosin menee, mutta aina jonkun on tehtävä se aloitus.

”Saat kylkiäisenä vihaa, kun paljastat seksuaalisen suuntautumisen”

**Juke **vakuuttaa, ettei Suomessa urheilija voi olla avoimesti homo.

- Me olemme korkeintaan lievässä "homohuumassa", mutta auta armias kun arki koittaa. Saat kylkiäisenä erittäin paljon ennakkoasenteita ja vihaa, kun paljastat "seksuaalisen suuntautumisen" avoimesti. Loistavaa Yle! Pitkästä aikaa puheenaihe, joka koskettaa meitä urheilun katselijoitakin laajasti.

Nimimerkki Kaapinovi **raollaan **kirjoittaa, että vielä ei eletä maailmassa, jossa homoseksuaalisuus olisi täysin neutraali asia.

- Niin kauan, kuin ihmisiä elää kaapissa peläten ympäristön mielipiteitä, tarvitaan näitä urheilu- tai taidemaailman idoleita, jotka näyttävät mallia ja todistavat, että asia ei loppujen lopuksi ole kummoinenkaan. Toivottavasti pian päästäisiin sille tasa-arvon tasolle, että koko homoudesta ei tosiaan tarvitsisi enää edes keskustella.

**Heteropenkkiurheilija **on asiasta tätä mieltä:

- Uskoisin monen homourheilijan itse vastaavan, että ei käytännössä voi, koska ympäristön kielteisyys estää sen.

Samoilla linjoilla on nimimerkki Aiheesta, ei sen vierestä.

- Jos vasta nyt vuonna 2014 ensimmäinen suomalainen huipputason urheilija on ns. tullut ulos kaapista, niin ei silloin kyllä kovin avoimesti voi olla. Jos voisi avoimesti olla homo, niin kai useampi olisi sieltä kaapista astellut. Vai?

Nimimerkki **Vapaaehtoistyöntekijä **on toista mieltä.

- Kyllä voi, hän kirjoittaa.

PateQ:n mielestä Liukkonen on harvinaisen rohkea mies tässä hyvinkin vanhoillisessa maassa, kuten hän asian näkee.

- Urheilija on samalla ihminen siinä missä me muutkin ja saa olla ihan mitä haluaa tai tuntee. Tietysti tästäkin joku vetää herneet nenäänsä, vaan vetäköön. Mikä maailman mahti muka määräisi urheilijan olemaan jonkin stereotypian mukainen vain sen takia, että urheilee?

Nimimerkki **peace & equalityn **mielestä vieläkään ei voida poistaa sitä tosiasiaa, että suvaitsevaisuus on yhä pelkkää sanahelinää.

- Kansan syvien rivien keskuudessa homo on edelleen sormella osoiteltu outolintu, joka sotii perinteisiä moraalikäsityksiä vastaan. Urheilumaailma varsinkin on kovin yksisilmäistä. Tuolla jäähallien pukukopeissa ei taatusti avoimuus ole plussaa, tuskin painimolskille tai nyrkkeilykehäänkään asteleva "kaapista tullut" saa lajipiireissä varauksetonta hyväksyntää.

Suosittelemme