Hyppää sisältöön

Ravintolan viemärissä voi muhia kallis rasvapommi

Ravintoloiden viemäreihin kaatamat rasvat ovat aiheuttaneet esimerkiksi Helsingissäkin mittavia, jopa tonnien rasvatukoksia. HSY muistuttaa, että rasvatukos voi tulla kalliiksi, sillä se voi pahimmillaan jopa sulkea ravintolan.

Kuva: Ari-Pekka Sirviö / Yle

Keittiörasvojen vääränlainen käsittely voi tulla ravintoloille kalliiksi. Pahimmillaan rasvan tukkimat viemärit voivat aiheuttaa vesivahingon, kertoo valvontainsinööri Heli Lindberg HSY:stä.

- Ensimmäisenä se vahinko siellä kiinteistön päässä sattuu, jos sinne rasvatukos pääsee syntymän. Siinä käy helposti niin, että aiheuttaja maksaa vahingot. Sen takia lähdimme tiedottamaan tätä kautta, että kun rasvoista huolehditaan oikein, mitään vahinkoja ei tapahdu.

Ravintoloiden viemäreihin kaatamat rasvat pyritään saamaan kuriin uuden ohjeistuksen avulla.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY julkaisee yhteistyössä Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n ja Vesilaitosyhdistyksen kanssa ravintoloille uuden rasvaohjeen.

Pääkaupunkiseudulla suurin ongelma on keskustassa, Kluuvissa, jossa on myös paljon ravintoloita.

- Kluuvikadun-Mikonkadun ympäristössä on enemmän ongelmaa, mutta myös Vantaalla ja Espoossa on esiintynyt vastaavanlaista. Keskustassa on paljon ravintoloita ja myös vanhempaa viemäriputkistoa. Osalla ravintoloista ei ehkä ole asiat kunnossa.

Rasvatarkastuksia luvassa

Ohjeet ravintoloille jaetaan lähiviikkoina. Lindbergin mukaan ohjeiden noudattamista tullaan myös valvomaan jatkossa.

- Kyllä meillä oli ajatuksena, että rakennusvalvonnan kanssa mahdollisesti tehdään. Kun nyt ensin saadaan tieto ja ohjeistus ravintoloille jaettua, niin jossain vaiheessa katsotaan miten se on mennyt perille, tarkkaa ajankohtaa ei ole vielä sovittu.

Pääasia on, että uppopaistorasvat kerättäisiin talteen ja että rasvaisille jätevesille on rasvanerotin käytössä. Ravintoloiden varustelusta voikin helposti päätellä kuka hoitaa hommansa ja kuka ei, Lindberg huomauttaa.

- Jos ravintolassa ei esim. kerätä uppopaistorasvoja esikseen, onko silloin hävitys viemärinkautta, jos ravintolasta ei löydy keräysastioita.

Laaja ongelma

Vesilaitosyhdistyksille syyskuussa tehty kysely kertoo, että rasvan aiheuttamat ongelmat ovat varsin yleisiä. 50 vesihuoltolaitoksesta lähes 70 prosenttia kertoi, että rasvat aiheuttavat viemäriverkostossa ongelmia kuten tukkeutumista. Kolmannes puolestaan kertoi ettei ongelmia ole.

Monen vastauksessa korostui, että siellä missä on ravintoloita, on myös ongelmia rasvojen vuoksi.

Pääkaupunkiseudun ravintoloille lähetettävää ohjeistusta aiotaankin levittää myös laajemmin.

Suosittelemme sinulle