Hyppää sisältöön

Oikea äänitysstudio on muusikon pyhä työmaa

Nopeasti yleistyneet kotistudiot ovat tehneet musiikin äänittämisestä helppoa ja halpaa. Kuitenkin monet muusikot hakevat studioista ammattitaitoa, laadukkaita työkaluja ja työrauhaa.

Kuva: Yle
Marko Siekkinen,
Tuomas Hirvonen

Pentti Amoren tuore Wolfbeat-studio näyttää päällisin puolin olohuoneelta, mutta jokainen lauta ja huonekalu on tarkkaan harkitussa paikassa. Kirjahylly hajottaa haluttuja ääniaaltoja, nurkassa väijyvät bassoansat ja pesuhuonekin on valjastettu äänityskäyttöön. Studion rakentamisessa Amore on välttänyt sudenkuoppia kokemuksen avulla. Mies ehti työskennellä ennen oman studion rakentamista lukuisissa studioissa. 

Parhaillaan uutta levyään nauhoittavan Vastarannan Siili -yhtyeen muusikoillakin olisi käytössään myös kotistudio, mutta lastenmusiikkia tekevä yhtye halusi tulla tekemään uuden levynsä perinteiseen studioon. Amoren studion yksi eduista on äänitystilan monikäyttöisyys. Studio itsessään pitää sisällään akustiikaltaan monenlaisia tiloja.

Äänitysstudio on muusikoille sikäli pyhä paikka, että sieltä löytyy ammattitaitoisen äänittämisen lisäksi myös hyvät työkalut, oikea ympäristö ja äänittämiseen tarvittava rauha.

– Äänitystila on kuin instrumentti. Esimerkkinä rumpusoundi: vaikka sitä ihmiset ei välttämättä ajattele sitä, niin se vaikuttaa lopputulokseen älyttömästi, sanoo muusikko Jukka Takalo.

Musiikki siirtynyt nettiin

Musiikkimaailma on ollut viime vuodet murroksessa. CD-levyjen myynti on romahtanut ja musiikki haetaan netistä, jossa myös julkaisukynnys on matala.

– On entistä vaikeampaa löytää uusia juttuja, kun sitä tarjontaa on niin järkyttävän paljon. Joka päivä sinne nettiin ladataan mieletön määrä materiaalia, sanoo tuottaja-äänittäjä Pentti Amore.

Muusikko Markus Lampela komppaa Amorea.

– Musiikkiala menee vähän kertakäyttöisempään suuntaan. Levyjen, laulujen ja kappaleiden elinkaari on turhankin lyhyt.

– Ehti syntyä kokonainen sukupolvi, joka ehti oppia, että musiikki on ilmaista. Ansaintalogiikassa ei ollut järkeä. Mutta mielestäni tervehtymisen merkkejä on nähtävissä, Amore sanoo.

Kotistudiot yleistyneet

Bändit äänittävät nykyään paljon äänitteitään itse, etenkin demoja. Tietokoneille ja jopa kännyköihin on saatavilla musiikintekosovelluksia. Tämä ei ole kuitenkaan Pentti Amoren mukaan vähentänyt studioiden kysyntää.

- Ei se ole vähentänyt ainakaan musiikin äänitystä, eikä harrastuneisuutta. Studioista haetaan laatua. Olettaisin, että musiikkia kulutetaan enemmän kuin koskaan, Pentti Amore arvelee.

Vaikka alalla muutoksen pyörteitä riittää, niin ainakin se on varmaa, että musiikkia tullaan kuluttamaan ja ostamaan jossain muodossa myös tulevaisuudessa.

Pentti Amoren Wolfbeat-studion yksi erikoisuuksista on tilan äänimaailman monipuolisuus. Markus Lampela arveleekin, että äänitysstudioiden pitää tulevaisuudessa erikoistua.

– Pitää olla rohkea poika, jos laittaa studion pystyyn aikana jolloin studioita myös kaatuu. Toisaalta jos löytää sen oman erikoisalansa studiotyössä, niin uskon että vielä löytyy asiakkaita.

Suosittelemme sinulle