Tyynenmeren pieni saarivaltio Palau aikoo kieltää kaiken kaupallisen kalanpyynnin ja ryhtyä mertensuojelualueeksi. Presidentti Tommy Remengesaun mukaan Palaun talousvesillä sallitaan vain kansalaisten kotitarvekalastus ja turistien huvikalastus, kun nykyiset kaupalliset kalastussopimukset Japanin, Taiwanin ja joidenkin yksityisyritysten kanssa umpeutuvat.
Kaupallisen kalastuksen antamien tulojen sijasta 20 000 asukkaan Palau pyrkii kasvattamaan talouttaan houkuttelemalla sukellus- ja ekoturisteja, Remengesau kertoi YK:ssä pitämässään puheessa.
lmastonmuutoksella on jo ollut vakavia vaikutuksia Tyynenmeren saarille.
Palaun presidentti Tommy Remengesau
Palaun kaloilla ruokitaan vastedes vain asukkaat ja turistit, ei myös miljoonia muita, sanoo presidentti, joka on alkujaan ammatiltaan kalastaja.
Hänen mukaansa Palaun kalakannat ovat huvenneet ja kalat pienentyneet, eikä kalateollisuudesta ole ollut Palaun valtiolle suurta hyötyä, vaan tuotot ovat olleet pelkkiä murusia kalateollisuuden miljardibisnekseen verrattuna.
Remengesau on huolissaan myös ilmastonmuutoksesta. Hänen mukaansa sillä on jo ollut vakavia vaikutuksia Palaulle ja muille Tyynenmeren saarille. Sään käyttäytyminen on muuttunut yhä arvaamattomammaksi, mikä tuo tuhoa saarille, presidentti sanoo. Hän on huolissaan myös merenpinnan noususta.
Jo vuonna 2009 Palaus julistautui maailman ensimmäiseksi haidensuojelualueeksi kieltämällä vesiltään kaiken kaupallisen hainpyynnin. Palaulla on myös yksi maailman tiukimmista pohjatroolausta rajoittavista laeista.
Kalastuskiellon valvomiseksi Palau etsii kumppaneita, joiden avulla pieni maa voisi hankkia tutkia ja miehittämättömiä lennokkeja pitämään silmällä merialueitaan.