Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Runeberg-palkinto Hannu Raittilalle

Kirjailija Hannu Raittilan romaani Terminaali on vuoden 2014 Runeberg-kirjallisuuspalkinnon voittaja. Raati valitsi Terminaalin kahdeksasta ehdokaskirjasta. Ehdokkaiden joukossa oli muun muassa Riikka Pelon Findandia-palkittu teos. Raittilan romaani oli Finlandia-palkintoehdokas.

Hannu Raittila.
Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Satu-Lotta Peltola
Avaa Yle-sovelluksessa

Runeberg-kirjallisuuspalkinto 2014 on myönnetty kirjailija Hannu Raittilalle (57) romaanista Terminaali.

_Terminaali _kertoo nuorista tytöistä, jotka hengailevat lentokentillä ja matkustelevat ympäri maailmaa, sekä heidän vanhemmistaan. Teos on kuvaus globalisaatiosta ja sen ankaristakin vaikutuksista ihmisten ja perheiden elämässä.

Hannu Raittila on kirjoittanut laajan tuotannon, niin romaaneja, novelleja, TV-käsikirjoituksia ja kuunnelmia. Hän sai Finlandia-palkinnon vuonna 2001 romaanistaan Canal Grande. Raittilan Terminaali ylsi viime vuonna myös Finlandia-palkintoehdokkaaksi.

Uskottava nuoren naisen ääni

Kolmihenkinen Runeberg-palkintoraati oli voittajateoksesta yksimielinen, vaikka pitikin tehtävää haasteellisena.  Raati kiittelee Raittilan Terminaalin kieltä, henkilökuvausta ja hienosti koossa pidettyä runsautta.

Palkintoraadin mukaan _Terminaalin _moninaiset ainekset kiertyvät komeasti keskipisteensä ympärille. Laajat, globaalit kaaret sekä ruohonjuuritason tapahtumat liimautuvat luontevasti yhteen.

Raatiin teki voittajaromaanissa erityisen vaikutuksen se, miten uskottavasti ja tuoreesti - useimmiten miehistä kirjoittanut -Raittila kirjoittaa nuoren naisen äänellä. Teoksen kieli kertoo raadin mukaan suuresta ammattitaidoista.

Runeberg-palkinto 10 000 euroa

Runeberg-palkintoraatiin kuuluivat sen puheenjohtaja,  kirjallisuustieteilijä Rita Paqvalen, kirjailija Sari Peltoniemi ja tutkija, tietokirjailija ja kriitikko Merja Leppälahti.

Vuoden 2014 Runeberg-palkintoehdokkaina oli viisi romaania, novellikokoelma sekä kaksi runokokoelmaa.

Runeberg-palinnon arvo on 10 000 euroa. Vuonna 1986 perustettu palkinto on sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands Svenska Författareförening kirjallisuuspalkinto.

Suosittelemme