Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Tukiperhe antaa mahdollisuuden hengähtää

Lapsille tarkoitetuista tukiperheistä on Kainuussa kova kysyntä. Tukiperhetoiminta antaa mahdollisuuden tuettavalle lapselle vierailla kerran kuukaudessa tukiperheessä. Tällä hetkellä Kainuussa on tukea antavia perheitä noin sata.

Äiti ja lapsi istuvat lattialla pitäen toisiaan käsistä
Kuva: Derrick Frilund / Yle
Arto Loukasmäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Tukiperhe antaa lapsen biologiselle perheelle mahdollisuuden hengähtää vastaamalla lapsen hoidosta yhden viikonlopun ajan kuukaudessa.

Tukiperhetoiminta lähti kasvuun Kainuussa Laadukas perhehoito –hankkeen käynnistyttyä vuonna 2007. Hankkeen alkaessa tukiperheitä oli 20 ja tällä hetkellä niitä on noin 100.

Kysyntä on koko ajan lisääntynyt.

Ei tarvitse olla sirkushuveja, vaan arkisten asioiden tekeminen on sitä, mitä lapsi kaipaa.

Heli Väisänen

– Koko ajan on jonoa lapsista, jotka tukiperhettä haluaa. Tämä ei kerro siitä, että lasten tilanne olisi huonontunut, vaan tukiperhettä osataan kysyä. Olemme lastensuojelussa nähneet sen hyvänä tukimuotona ja sitä osataan käyttää, kertoo sijaishuollon sosiaaliohjaaja Heli Väisänen.

Muun muassa yksinhuoltajuus, vanhempien opiskelu, lapsen luontaisen tukiverkon ja isovanhempien puuttuminen ovat syitä miksi tukiperhettä tarvitaan.

– Tukiperhetoimintaa tarvitaan erilaisista syistä ja monenlaisissa tilanteissa. Sitä tarvitsevat kaikenlaiset lapset, aina vauvasta teini-ikäiseen. Tukiperheeksi haetaan tavallisia kainuulaisia perheitä, joilla on aikaa ja halua tarjota lapselle yhdessäoloa ja tekemistä. Ei tarvitse olla sirkushuveja, vaan arkisten asioiden tekeminen on sitä, mitä lapsi kaipaa. On aikaa pelata, ulkoilla tai vaikka leipoa pullaa, täsmentää Väisänen.

Mukaan toimintaan maltilla

Tukiperhetoimintaan pääsee mukaan ottamalla yhteyttä sijaishuoltoyksikköön. Hakemusten täyttämisen jälkeen tehdään kotikäynti, jossa käydään läpi arjen ja käytännön asiat, samalla perhe perehdytetään tukitoimintaan. Sijaishuollossa toiminnan toivotaan olevan pitkäaikaista.

– Tarve voi olla tilapäinen, vuoden tai kaksi, mutta jotkut voivat olla pitkä-aikaisia. Meillä on perheitä, jotka ovat olleet toiminnassa mukana kymmenenkin vuotta, ja edelleen heillä on halua ja innostusta olla mukana, sanoo Heli Väisänen.

Lapsen käsi aikuisen kädessä
Kuva: Erkki Suonio / Yle

Tukiperhetoiminnassa edetään pienin askelin. Perehdyttämisen jälkeen annetaan perheelle vielä miettimisaikaa ennen lopullista päätöstä.

Tukiperheratkaisuissa otetaan huomioon valittavan tukiperheen ja tukea tarvitsevan lapsen tarpeet.

Meillä on perheitä, jotka ovat olleet toiminnassa mukana kymmenenkin vuotta.

Heli Väisänen

Sijaishuoltoyksikkö saa lastensuojelu ja sosiaalihuollolta toiveen lapsen ja perheen kanssa käydyn keskustelun jälkeen tukiperhetarpeesta. Tämän jälkeen katsotaan, minkälaisia perheitä on tarjolla ja mihin lapsi soveltuisi parhaiten.

– Tämän jälkeen teemme tutustumiskäynnin, jossa katsotaan onko perhe sopiva tälle lapselle ja onko lapsi halukas tulemaan uudelleen, kertoo sijaishuollon sosiaaliohjaaja Heli Väisänen.

Tukiperhetoiminta luo matalan kynnyksen kohti sijaisperheenä toimimista. Sijaisperhe ottaa vastaan huostaan otetun lapsen kokoaikaisesti asumaan. Sijaisperheen koulutus kestää 3-4 kuukautta ja se toteutetaan Pride-koulutuksena, jossa muun muassa arvioidaan perheen sopivuutta sijaisperheeksi. Heli Väisänen kertoo, että sijaisperheeksi aikoville suositellaankin ensin tukiperhetoimintaa.

– Tukiperhetoiminta on kevyempi muoto, joka antaa pienen kokemuksen siitä, mitä on olla yksi viikonloppu lapsen kanssa ja tehdä yhteistyötä lapsen biologisten vanhempien kanssa.

Suosittelemme sinulle