Hyppää sisältöön

Suuri runebergintorttutesti paljasti hajonnan – kuivan kesän oravasta extremetorttuun

Yle Hämeen toimituksen lahjomaton testiryhmä pani eri valmistajien runebergintortut paremmuusjärjestykseen ulkonäön ja maun perusteella. Näissä kausileivonnaisten kuningattarissa on hajontaa: myynnissä on varsin vaisuja esityksiä, mutta myös suurenmoisia extremetorttuja.

Runebergintorttutesti käynnissä
Kuva: Miki Wallenius / Yle
Nina Keski-Korpela,
Mikael Juntunen

Testiin valittiin kaupan tarjolla olevista pakkauksista kahdeksan torttua. Neljä sokkotestaajamme eivät etukäteen tienneet valmistajaa tai reseptiä. Moni torttu oli päältä kaunis, ja ensi arviointi tehtiinkin ulkonäkökriteereillä.

– Kaikki ovat kauniita, yksi ehkä viimeistelemättömän näköinen, selvästi erottuu kosteat ja kuivat ihan ulkonäöltäkin. Koolla ei ole väliä, maku ratkaisee, arvioi Markku Karvonen.

– Tässä seiskassa on tasaisin kiilto, koristepyörylä ei ole epäsiisti, vaan tämä on mallitorttu vaikka leivontakirjaan. Kakkostorttu on persoonallisen näköinen, koristelu peittää tortun koko pinnan. Mutta torttu numero kuusi saa kolmannen sijan ja persoonallisuuspisteitä, koska se on mennyt ihan pieleen, kuorrute melkein valuu kyljelle asti, nauroi Nina Keski-Korpela.

Torttumissiksi kruunattiinkin yksimielisesti torttu numero seitsemän.

Testikommentit: mehevä, kuiva, voimakas alkoholin maku...

Kahdeksan tortun testisatsiin kuului sekä kosteaa että kuivaa, laktoosillista ja laktoositonta, makeaa ja enemmän karvasmantelilta maistuvaa runebergintorttua. Testiryhmä otti lusikallisen joka tortusta. Ykköstorttua, arvioi Heidi Kononen näin:

– Ihan hyvää. Kyllä se Marja Tyrnin "tortut kostuu" on ihan ytimessä, pitää olla vähän kostea.

– Maku on aika hieno, hyvin mantelinen, melkein voisi kuvitella, että kostukkeena on käytetty aitoa rommia tai punssia. Maku ei ole yhtään appelsiinimainen vaan oikein hieno, muheva maku ja kosteus on juuri kohdallaan, puntaroi puolestaan Markku.

Kyllä se Marja Tyrnin "tortut kostuu" on ihan ytimessä, pitää olla vähän kostea.

Heidi Kononen

Kakkosessa oli parhaimmat mausteet.

– Aivan huikea, pieniä mantelinmurusia, aivan upeata, tosi hieno maultaan, täyteläinen, aavistuksen makea, Markku arvioi.

Kolmonen oli kuiva, lusikka ei meinannut mennä torttuun sisään. Torttu olikin pettymys testiryhmälle, jopa kuivan kesän orava, melkein mauton.

Nelonen oli märkä, neste valui lautaselle. Maku ei ollut hassumpi:

– Aika voimakas alkoholin maku, pohti Laura Hossi.

– Tämä saa paljon plussia. Tässä on melkein kaikki elementit, ihan extremetorttu, vahva mantelisuus ja alkoholimaisuus, tämä on hieno torttu, kehui Markku.

Perustorttua ja karvasmantelisuutta

Viitonen oli puolestaan perustorttu, jossa oli kaikkea vähän muttei mitään kunnolla. Raati moitti sitä vaisuksi, jopa latteahkoksi. Toisaalta, siinä oli mantelisuus puhtaimmillaan, jos ei pidä voimakkaan makuisesta tortusta.

Kuutonen oli maukas ja tasapainoinen.

– Mehevä maku, sopivan kostea, maku hyvä, sanoi Nina.

Ulkonäköarvioinnin voittajaksi selvinnyt seiskatorttu jakoi raadin mielipiteitä makunsa suhteen.

Sopivan kostea, karvasmanteli maistuu kunnolla, ihana.

Markku Karvonen

– Oho, onpas voimakas alkoholimaku, väitti Nina, mutta Lauran mielestä alkoholimakua ei ollut yhtään.

– Aika mauton tämä seiska, kaunottareksi miedon makuinen, mikään ei erotu kunnolla, taikinaisin näistä kaikista, sanoi Markku.

Kahdeksas torttu miellytti Markkua:

– Mantelia murusina, se on aivan huippu. Sopivan kostea, karvasmanteli maistuu kunnolla, ihana, Markku arvioi.

Loppuarviot torttutarjonnasta: hajontaa paljon

Raatimme antoi jokaisen tortun mausta kouluarvosanat. Kun ne laskettiin yhteen, niin tulos oli selvä: Voiton vei torttu numero yksi, kakkoseksi suoriutui torttu numero kaksi ja kolmanneksi tuli kuutonen.

– Runebergintortussa on tyyliä, se on sivistynyt leivonnainen. Yllättävän paljon oli makueroja, kosteusasteessa eroja, ja samoin karvasmanteliudessa. Ykkönen nousi esiin, mehevä, mantelinen, jopa ilmava, hyvä rakenne, kaikin puolin kelpo torttu, sanoi Nina.

Runebergintortussa on tyyliä, se on sivistynyt leivonnainen.

Nina Keski-Korpela

Torttuspesialistimme Markun mielestä muut kausileivonnaiset jäävät kauas taakse, kuten tippaleivät ja joulutortut.

– Jotkut näistä tuntuvat alkoholisemmilta, mutta maistellen niitä ei erota. Ääripäät olivat todella kaukana toisistaan, haitari on iso. Ykkösessä on kaikki paikallaan ja se on tosi hieno, itse haluan, että tortussa on kaikkea täysillä ja siksi laitoin extremetorttunelosen ykköseksi.

– Ei saa olla liian märkä, ylimaukas tai kuiva, oli yllättävän paljon hajontaa. Moni torttu päältä kaunis, arvioi puolestaan Heidi.

– Ykkösessä tykkäsin pehmeydestä, kosteudesta, ja siinä oli hivenen suolaisuuttakin mukana. Hajonta oli iso, mutta kyllä alkoholin maku kuuluu sinne, kuivat käntyt eivät lautaselleni pääse, totesi Laura.

Suosittelemme sinulle