Njuike sisdoaluide
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

James Anayaa ehdotettu Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi

Norjan suurkäräjien edustaja Torgeir Knag Fylkesnes vasemmistopuolueesta (Sosialistisk Venstreparti) on ehdottanut palkinnon jakamista professori James Anayalle. Hänen mielestään Anaya on tehnyt merkittävää ja tärkeää työtä alkuperäiskansa-asioiden eteen.

ON álgoálbmogiid erenomášdieđiheaddji James Anaya nammaduvvoi virgái jagis 2008, ja su bargu lea kártet álgoálbmogiid dálá dili birra máilmmi.
James Anaya Kuva: NRK Sápmi / Eilif Aslaksen
Rosa-Máren Magga
Avaa Yle-sovelluksessa

YK:n alkuperäiskansojen erityisraportoija James Anaya on nimetty ehdokkaaksi Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Norjan suurkäräjien edustaja Torgeir Knag Fylkesnes vasemmistopuolueesta (Sosialistisk Venstreparti) on ehdottanut palkinnon jakamista professori Anayalle.

- Professori Anaya tekee tärkeää työtä alkuperäiskansa-asioiden eteen ja viimeisten kymmenen vuoden aikana alkuperäiskansat ovat päässeet paremmin näkyviin ja kuuluviin myös YK:ssa, kirjoittaa Fylkesnes kirjeessään.

Nobelin rauhanpalkinto on kansainvälinen palkinto, jonka valitsee ja myöntää vuosittain norjalainen Nobelin komitea Alfred Nobelin, palkinnon perustajan, linjausten ja toiveiden mukaan. Nobelin palkintojenjakoseremonia on joulukuun 10. päivä. Ehdokkaat tulee nimetä ennen helmikuun 1. päivää, jolloin Nobelin komitea kokoontuu ensimmäistä kertaa.

Rauhanpalkinnon ehdokkaita voivat nimetä muun muassa valtioiden hallitusten edustajat, kansainvälisten tuomioistuinten edustajat, yliopistojen rehtorit sekä tiettyjen alojen professorit ja Nobelin palkinnon jo saaneet henkilöt.

Ođđasamosat: paketissa on 10 artikkelia

Saavâjođetteijen tuáimá tääl Jarmo Katajamaa. Sun uáiná seervist pyeri puátteevuođâ.

Sámediggi bovdii Kanáda ambassadevra Jeanette Stovel galledit Sámi. Son lea dán vahkus beassan oahpásmuvvat sámeáššiide ja oaidná ovttasbarggu eamiálbmogiid gaskkas šattolažžan.

Válgachatii bohte oktiibuot badjel 300 kommeantta. Válgachat-ságastallan lágiduvvui maŋŋebárgga eahkes neahtas.