LAGUNA-konsortion johtaja Andre Rubbia tunnustaa, että Suomen valtion kielteinen kanta hiukkastutkimuskeskukselle reilu vuosi sitten oli selkeästi pettymys. Työ- ja opetusministeriön sekä Tekesin ja Suomen Akatemian analyysissa nähtiin enemmän uhkia kuin vahvuuksia ja mahdollisuuksia.
- Olimme tietysti pettyneitä. Mutta emme pysäyttäneet projektia, painottaa Zürichin teknisen yliopiston fysiikan laitoksen johtaja, professori Andre Rubbia.
Nyt 2000-sivuinen esitutkimus alkaa olla valmis ja se julkaistaan elo-syyskuussa. LAGUNA-konsortio uskoo, että hankkeesta saadaan oikea kuva viimeistään siinä vaiheessa.
Ministeriöiden tylytyksen jälkeen LAGUNA:n valtakunnallisesta vaikuttavuudesta on saatu lisää myönteistä tietoa. Myös Pyhäsalmen kaivoksen pohjalla 1,4 kilometrin syvyydessä tehdyt kallioperätutkimukset vakuuttavat hankkeen puolestapuhujia.
- Iso LAGUNA tarvitsee 102 metriä pitkän, 64 metriä leveän ja 56 metriä korkean luolan. Se on maailmanennätys myös syvyys huomioonotettuna, kertoo johtaja Guido Nuijten Kalliosuunnittelu Rockplan Oy:stä.
Pilotista ennennäkemätöntä tietoa hiukasfysiikasta
LAGUNA-yhteenliittymä uskoo, että jopa miljardi euroa maksava hiukkastutkimuskeskus kannattaa hankkeena palastella ensin pilotiksi, joka helpottaa käsittämättömän pieniin hiukkasiin liittyvien hyötyjen avautumista päättäjille.
Pilotti toimisi jo vuosikymmenen lopulla.
Andre Rubben
- Pilotti toimisi jo vuosikymmenen lopulla. Kahdenkymmenen vuoden projektikokonaisuus on ollut monille vaikea ymmärtää, Andre Rubbia pohtii.
- Odotamme selkeää signaalia Suomen valtiolta pilotin haltuunotosta.
Suomen tulisi käytännössä luoda toimiva infrasturuktuuri, eli fyysiset puitteet Laguna-konsortion hankkimalle laitteistolle ja tutkijoille. Suomen osuus olisi noin kolmasosa pilotin viisivuotisesta kustannusarviosta, joka on 40 - 50 miljoonaa euroa.
LAGUNA-konsortion käsitys on, että jo pilottilaitteiston myötä syntyisi ainutlaatuista uutta tietoa hiukkasfysiikasta. Samalla kasvatettaisiin uusi tieteentekijöiden sukupolvi ottamaan vastuun lopullisesta, noin miljardin euron hiukkastutkimuslaboratoriosta.
Itse pilottilaitteisto kätkeytyy betonikuutioon, jonka sivut ovat 18-metrisiä. Sisällä eri vaippakerrosten alla sijaitsee argon-kaasua sisältävä sylinteri, jossa tutkitaan muunmuassa CERN:istä Genevestä laukaistavan neutriinosuihkun avulla hiukkasfysiikan viimeisiä salaisuuksia.