Hyppää sisältöön

Iloisuutta ja säröjä – katso kahden Karjalan kuvat

Joensuun kaupungin kulttuuripalveluitten Karjala-sarja ja teemavuosi käynnistyy valokuvanäyttelyllä Pohjois-Karjalan museossa Carelicumissa. Näyttelyn kuvat on otettu kesällä 2013 Pohjois-Karjalassa ja Venäjän Karjalan alueella.

Jaakko Heikkilä
Kuva: Sarah Laukkanen / Yle
Sarah Laukkanen

Destination Karelia -näyttely Pohjois-Karjalan museossa Joensuun Carelicumissa sisältää kahden valokuvataiteilijan töitä. Anastasia Khoroshilova ja Jaakko Heikkilä kuvasivat kesällä 2013 maisemia, kyliä, koteja ja ihmisiä. Syksyllä 2013 näyttely oli esillä Moskovassa, nyt vuorossa on siis Joensuu.

Tornionjokilaaksossa asuvan Jaakko Heikkilän kuvausmatkat suuntautuivat mm. Vuokkiniemeen, Sortavalaan, Tuupovaaraan, Nurmekseen ja Öllölään.

- Ajattelin Lönnrotia ja Lönnrotin runonkeruuta. Sitten aloin mietiskellä, että jospa minä saisin semmosen tämän ajan runon eli hyvin herkkiä, runollisia kuvia pirteistä, Heikkilä kertoo kuvausmatkansa tavoitteista.

Ei pelkästään eroja

Valokuvataiteilija näki Pohjois-Karjalan ja Venäjän Karjalan välillä paitsi eroja myös samanlaisuutta.

Siellä on valtavan paljon iloa, laulua ja runoa

Jaakko Heikkilä

- Siinähän on materiaalisesti iso ero, ilman muuta. Jollakin lailla se mielenlaatu mikä ihmisessä on kuitenkin se tärkein, semmonen elämänote ja elämänasenne, niin kyllä siinä on aivan samanlaista tällä puolella ja tuolla puolella. Ihmisen mieli on kyllä karjalainen molemmin puolin, Jaakko Heikkilä pohtii.

Iloa, laulua - ja säröjä

Venäjän Karjalassa käyminen avasi Heikkilälle näkökulmia muutenkin.

- Ehkä se yleiskuva mikä meillä on varsinkin Suomessa, ehkä se on turhankin sellainen että se on jollakin lailla jätemaata jossa ei voida hyvin. Koin kyllä eri lailla. Minusta siellä on valtavan paljon iloisuutta, laulua ja runoa. Säröt siihen elämään tulee tietenkin siitä että historia on niin raaka.

- Jollakin lailla Karjala on aina ollut semmoinen että sen läpi on juostu sinne tai tänne. Se on sitten muokannut ihmisiä, ehkä tehnyt vielä enempi semmosia että ihmiset osaa nauttia siitä että tällä hetkellä on jollakin lailla hyvin asiat.

Suosittelemme sinulle