Hyppää sisältöön

Uusi kesäteatteri ja katettu areena Joensuun Utraan

Joensuun Utra on tulevana kesänä merkittävän kulttuuriteon näyttämö. Pielisjoen rannalla aloittaa toimintansa Utran Uusi Teatteri vielä rakentamattomalla 500-paikkaisella katetulla areenalla. Ensimmäinen näytelmä on Markku Pölösen kirjoittama ja ohjaama "Rikkaan rakkaus".

Utran Uuden Teatteriin kokoonpanoon kuuluvat näyttelijät Kai Hyttinen (vas.), Mika Nuojua, ohjaaja Markku Pölönen, Hannu Virolainen, Antti Heikkinen ja Johanna Kuuva.
Kuva: Jouki Väinämö / Yle
Jouki Väinämö

Utran Uusi Teatteri aloittaa toimintansa tulevana kesänä Pielisjoen rannalla Joensuussa.

Ensimmäinen näytelmä on Markku Pölösen kirjoittama ja ohjaama "Rikkaan rakkaus", jonka kantaesitys nähtiin kesällä 2012 Mikkelin Naisvuorella. Musiikin on säveltänyt Kai Hyttinen.

Näytelmää esitetään 500-paikkaisella, katetulla areenalla, joka rakennetaan Utran Uittotuvan tontille. Edellisen kerran kanta-Joensuuhun on rakennettu pysyvä kesäteatteri vuosikymmeniä sitten Hasanniemeen. 

- Kyllä tämä on kulttuuriteko. Lava, joka ei ole tarkoitettu pelkästään teatterin esittämiseen, siinä pystyy järjestämään esimerkiksi musiikkitapahtumia ja muita tilaisuuksia, tulee näyttämään upealta tuossa rannassa, ohjaaja Markku Pölönen kuvailee.

- Harvoin on sellaista paikkaa, jossa luonnon lavastus on niin upea. Joki näkyy taustalla, nuoria koivuja.

Tavoitteena 15 000 katsojaa

"Rikkaan rakkaus" saa ensi-iltansa juhannuksen jälkeen. Näytelmän tuottaa Suomen Filmiteollisuus SF.

Utran uusi kesäinen kulttuurikehto sijaitsee noin 6 kilometrin päässä Joensuun kauppatorilta. Kun 500-paikkainen katsomo halutaan saada täyteen 30 kertaa kuukauden aikana, on esityksen oltava hyvä?

Tällä jengillä onnistutaan tekemään sellainen esitys, että varmasti kiinnostaa.

Markku Pölönen

- Tällä jengillä onnistutaan tekemään sellainen esitys, että varmasti kiinnostaa. Toinen on se, kuinka helppoa tänne on tulla tuolta kaupungista. Sen kun suoraan posottaa ja kääntyy sitten oikealle, Pölönen sanoo.

"Rikkaan rakkaus" on musiikkinäytelmä, jonka rooleissa esiintyvät Kai Hyttinen, Mika Nuojua, Johanna Kuuva, Anu Pekkarinen, Hannu Virolainen ja Antti Heikkinen.

Mikkelin Teatteria johtava Mika Nuojua kertoo, että näytelmä oli Naisvuorella menestys.

- Katsomot olivat täynnä illasta toiseen, Nuojua muistelee.

Koposessa ripaus Yrjö Laakkosta

Näytelmä kertoo monimiljonääri Kaarlo Koposesta, joka on urautunut elämässään siihen pisteseen, että tuntee olevansa vankina omassa kuplassaan. Kunnes rakkaus iskee - tai potkaisee kuin Pekkarisen pässi - ja saa miehen järkkymään vanhoista kuvioistaan.

Joensuulainen liikemies Yrjö Laakkonen on Utran teatterihankkeen mesenaatti.  Hän on rakennuttamassa uutta areenaa omistamansa Utran Tuvan pihapiiriin. Markku Pölönen kertoo, että näytelmän päähenkilöllä on monta esikuvaa, joista yksi on Yrjö Laakkonen.

- Kyllä siinä Yrjöstä on. Yrjön loputon energia, miten hän koko ajan on valppaana ja touhussa. Yötä päivää sehän menee kuin kone. Kaarlo Koposessa on vähän samaa, Pölönen kertoo.

Kuulema myös toinen joensuulainen tunnettu liikemies Kyösti Kakkonen on tunnistanut itsensä Kaarlo Koposen fiktiivisestä hahmosta.  

Suosittelemme sinulle