Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Katainen: 50/50-periaatteesta voidaan tinkiä sopeuttamisessa

Hallitusohjelmaan merkitty veronkiristysten ja menoleikkausten suhde ei ole pääministerin mukaan pyhä.

Ville Laakso
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan on mahdollista, että hallitus tinkii talouden sopeuttamisesta 50/50-periaatteella. Siis siitä, että puolet sopeutuksesta tehdään veronkorotuksilla ja puolet menoleikkauksilla.

– Jos hallitus ei muuta päätöksiään, niin sopeutamme 50/50 -periaatteella ensi vuoden aikana kolmella miljardilla eurolla. Mutta jos päädytään muuhun, niin kaikki on mahdollista, Katainen sanoo.

– Kun sopeutustarve on näin mittava, kannattaa pohtia kaikki vaihtoehdot. Meille on tärkeintä, että velkaantuminen taittuu, ja että keinot ovat sellaisia, jotka haittaavat mahdollsimman vähän työpaikkojen syntymistä ja talouskasvua.

Sopivaa verokiristysten ja menoleikkausten suhdetta Katainen ei lähtenyt arvioimaan.

50/50 -periaate on merkitty hallitusohjelmaan. Samoin kolmen miljardin sopeutustoimien tekeminen hallituskauden aikana, mutta sen osalta Katainen ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) ovat jo varanneet joustomahdollisuuden.

Katainen kuitenkin pitää kiinni siitä, että päätökset koko kolmen miljardin sopeuttamisen kohteista ja aikatauluista tehdään tällä kaudella.

– Tämä säästöpäätös ja aikataulu pitää tehdä tämän hallituksen aikana, seuraavalle hallitukselle sitä ei jätetä.

Suosittelemme