Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Susinettiä käytetään salametsästykseen? – "Tätä me ei tietenkään toivottu"

Pantasusien internetseurantaa saatetaan käyttää salametsästyksen apuna. Poliisin mukaan susien paikannusalueilla on ollut paljon liikehdintää Pohjois-Karjalassa. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos selvittää palvelunsa mahdollista väärinkäyttöä.

RKTl:n pantaseurantakartta
Kuva: RKTL
Riikka Heikkilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjoiskarjalaisen poliisin kirjoitus pantasusista ja susien salametsästyksestä herätti paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa viikonvaihteessa.

- Hukan paikannusalueelle alkaa nimittäin kertyä melkoinen määrä metsästäjiä sekä autojen ja koirien jälkiä. En muista omilta biologian tunneilta oppineeni, että suden läsnäolo lisäisi erityisesti alueen ilves-, kettu- ja jäniskantaa, mutta ilmeisesti paikalliset metsästäjät ovat näin päätelleet, koska säntäävät alueelle suurin joukoin, toteaa komisario Sami Joutjärvi päivityksessään.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen internetissä toimivassa karttapalvelussa voi seurata pantasusien liikkeitä. Seuraaminen kuitenkin vaatii avoimen maaston ja tiedot tulevat nettiin noin seitsemän tunnin viiveellä.

- Totta kai on valitettavaa, että tätä järjestelmää, joka on tehty metsästäjiä varten, käytetään väärin. Jos nyt siis osoittautuu, että eläimiä on ensin katottu netistä ja sitten menty perään maastoon niitä hakemaan, silloin tämä selkeästi on järjestelmän väärinkäyttöä, RKTL:n tutkija Samuli Heikkinen kertoo.

Jos nyt osoittautuu, että eläimiä on ensin katottu netistä ja sitten menty perään maastoon niitä hakemaan, silloin tämä selkeästi on järjestelmän väärinkäyttöä.

Samuli Heikkinen

Poliisi tutkii metsästysrikosta

EsimerkiksiVihreän Langanja Karjalaisen mukaan poliisi kirjasi lauantaina rikosilmoituksen suden salametsästyksestä lähellä itärajaa Tohmajärven Värtsilässä. Heikkinen ei vielä ole saanut juurikaan tietoa tapauksesta tai siitä, onko kyseessä pantasusi.

- Tämä (pantaseuranta) luotiin sitä varten, että metsästäjäkunta voisi saada vähän apuja metsästyksen suunnitteluun. Jos ollaan menossa metsälle, voidaan tarkistaa, onko oman koiran vienti sinne turvallista. Tämä oli alun perin tarkoitus, eli pyritään saamaan tutkimustiedon lisäksi apua metsästäjille. Palvelu on toiminut kohtuullisen hyvin ja siitä on tullut paljon hyvää palautetta, mutta tätä me ei tietenkään toivottu, Heikkinen jatkaa.

RKTL selvittää Heikkisen mukaan tapahtumia ja on yhteydessä myös poliisiin. Mikäli palvelua käytetään väärin, siihen voi tulla muutoksia. 

- Jos palvelua on käytetty väärin, meidän täytyy miettiä koko systeemin käyttöä uudelleen. Olemme vielä aika pitkälti lehtitietojen varassa emmekä tiedä mitä siellä on tapahtunut. Ensin kerätään tietoa ja sitten katotaan, millaisia toimenpiteitä tämä vaatii.

Rikoskomisario Simo Hämäläinen Itä-Suomen poliisista vahvistaa Ylelle salakaatotapauksen tutkinnan. Hämäläisen mukaan havainnot paikanpäältä viittaavat siihen, että sutta on ammuttu viime viikon lopulla. Muita tietoja tapauksesta poliisi ei tässä vaiheessa kerro.

_Lisätty 10.2. klo 15.17 viimeinen kappale.  _

Suosittelemme