Hyppää sisältöön

Pirkanmaan hallituspuolueiden edustajat penäävät valtiolta takeita ratikkarahoitukseen

Hallituksen maaliskuisessa kehysriihessä linjataan rahoituksia suurille liikennehankkeille. Pirkanmaalaisilla hallituspuolueiden kansanedustajilla on pelko, että länsimetron jatkon rahoitus söisi rahoja muilta suurilta liikennehankkeilta kuten Tampereelle kaavaillulta raitiotieltä.

Havainnekuva ratikasta Pispalassa
Kuva: IDIS Design Oy/taustakuva Ari Järvelä, Tampereen kaupunki
Kai Pohjanen

Jokaisen hallituspuolueen yksi pirkanmaalainen kansanedustaja oli mukana sunnuntain Helsingin Sanomien yleisönosastossa julkaistussa kannanotossa, jossa vaaditaan valtion tukea Tampereen raitiotiehankkeelle.

– Kyseessä on erittäin iso ja kallis hanke. Jos tulevia niukkoja liikennerahoja aletaan sitoa yksinomaan länsimetroon, voi olla vaikea taikoa rahaa myös Tampereen raitiotielle, toteaa vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen.

Rahoituksen aikataulu olisi lyötävä lukkoon

Tynkkysen mukaan erityisesti Tampereen ratikkahanke ja osin myös Turun hanke ovat hyvässä vaiheessa ja ne odottavat vain valtion vihreää valoa. Hallituksen liikennepoliittisessa selonteossa on linjattu, että valtion on tarkoitus osallistua Tampereen raitiotien rakennuskustannuksiin, mutta aikataulua ei ole vielä lyöty lukkoon.  

Tästä syystä pirkanmaalaisedustajat tahtovat muistuttaa hallitusta ennen kehysriihtä 30 prosentin rahoituksen varmistumisesta.

– Tietysti raitiotien etenemisen kannalta olisi ensiarvoisen tärkeää, että lopullinen rahoitus saadaan mahdollisimman pian, jotta Tampereella voidaan edetä rakentamisessa, Tynkkynen tähdentää.

Vaatimuksessa on kyse ajoituksesta – ei periaatteesta

Tynkkysen ja kolmen muun allekirjoittajan eli vasemmistoliiton Anna Kontulan, kokoomuksen Arto Satosen ja sosialidemokraattien Hanna Tainion mielestä kannanotolla on enemmän kysymys ajoituksesta kuin periaatteista.

Valtio on jo suhtautunut rahoitusosuuteensa myötämielisesti, mutta nyt pirkanmaalaiset peräävät vahvaa merkkiä rahoituksen järjestymisestä lähiaikoina.

Liikennepoliittiseen selontekoon luotetaan

Mikäli rahoituspäätöstä ei maaliskuun kehysriihessä vielä tehdä, eivät pirkanmaalaiset ole valmiita heittämään ratikan osalta pyyhettä kehään.

– Liikennepoliittisen selonteon vanha kirjaus valtion tuesta Tampereen ratikalle on edelleen voimassa. Siihen meidän pitää voida Tampereella luottaa, sanoo Oras Tynkkynen.

Pirkanmaalaisten mielestä olisi kuitenkin tärkeää jo tässä vaiheessa saada mahdollisimman sitova ja konkreettinen rahoitussitoumus.

Suosittelemme sinulle