Hyppää sisältöön

Suomessa syttyy sata koulupaloa vuodessa

Suomessa on vähemmän koulupaloja kuin Ruotsissa. Neljännes peruskoulujen ja lukioiden paloista sytytetään tahallaan.

Tiina Hirsimäki

Suomessa on syttynyt viime vuosina satakunta koulupaloa vuodessa. Suuri osa paloista on syttynyt yleissivistävissä opetuslaitoksissa eli peruskouluissa ja lukioissa.

Pelastustoimen onnettomuustilasto PRONTOon kirjattujen tietojen mukaan Suomessa syttyi viime vuonna yhteensä 112 koulupaloa. Paloista 62 oli yleissivistävissä oppilaitoksissa ja 25 ammatillisissa oppilaitoksissa.

Vuotta aikaisemmin, eli vuonna 2012, koulupaloja oli yhteensä 104. Niistä 60 syttyi yleissivistävissä oppilaitoksissa ja 22 ammatillisissa oppilaitoksissa.

– Suomessa on vähän koulupaloja esimerkiksi Ruotsiin verrattuna. Palojen tahallaan sytyttäminen ei ole kovin yleistä suomalaisessa kulttuurissa, kertoo tutkimusjohtaja Esa Kokki Pelastusopistosta.

Kokin mukaan yli puolet koulupaloista johtuu ihmisten toiminnasta. Yleissivistävissä oppilaitoksissa noin neljännes paloista on tahallaan sytytettyjä, kun vastaava luku muissa kouluissa on noin 15 prosenttia. Sen sijaan viidennes paloista saa alkunsa sähkölaitteeseen tulleesta viasta.

Palot jäävät usein pieniksi

Esa Kokin mukaan suuret koulupalot ovat Suomessa harvinaisia, eikä paloissa ole kuollut viime vuosina oppilaita.

Myös loukkaantuneiden määrä on jäänyt melko pieneksi, jos sitä suhteuttaa syttyneiden palojen määrään. Esimerkiksi viime vuonna koulupaloissa loukkaantui yhteensä neljä ihmistä ja yli 800 jouduttiin evakuoimaan. Vuonna 2012 loukkantuneita oli kymmenen. Kaikki loukkaantumiset ja evakuoinnit tapahtuivat yleissivistävissä oppilaitoksissa.

– Koulupalot jäävät usein pieniksi ja kouluilla on hyvät valmiudet pelastautumiseen, Kokki kertoo.

Pelastuslaitos arvioi viime vuonna, että koulupaloista syntyi noin 1,9 miljoonan euron vahingot. Suurin osa vahingoista kohdistui peruskoulujen ja lukioiden harteille, ja niiden tappioiksi arvioitiin 1,6 miljoonaa euroa. Vuotta aikaisemmin koulujen rahallinen menetys kipusi 2,7 miljoonaan euroon.

Suosittelemme sinulle