Hyppää sisältöön

Aktivoitko koiraasi tarpeeksi? – tekemättömyys voi masentaa lemmikin

Siinä missä ihmiset pitävät mieltään virkeänä sudokuilla ja ristikoilla, kaipaavat myös lemmikit älykästä tekemistä päiviinsä. Esimerkiksi koirilla pelkkä ulkoilu ei useinkaan riitä väsyttämään eläintä tarpeeksi, vaan koiran olisi hyvä päästä päivittäin käyttämään myös aivojaan. Omistajan viitseliäisyydestä on kiinni eläimen henkinen hyvinvointi, mutta laiskallekin omistajalle on apua saatavilla eläinkaupan virikeleluhyllystä.

Koira pelaa älypeliä omistajan katsoessa vierestä.
Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle
Tarja Nyyssönen

Eläinkaupan hyllyt pursuavat toinen toistaan värikkäämpiä ja vinkeämmän näköisiä tavaroita. Lemmikkien perinteisten lelujen rinnalle on viime vuosina tullut lukuisa määrä aktivointi- ja älyleluja, joilla on aivan erityinen tarkoitus. 

- Koirien älylelut jaetaan kahteen kategoriaan; sellaisiin joilla koira leikkii yksin ja sitten on sellaisia leluja, joilla koira pelaa omistajansa kanssa. Useimmissa näissä käytetään ruokaa koiran aktivointiin, kertoo Mikkelin Mustin ja Mirrin myymälävastaava Mila Häkkinen.

Koira pelaa älypeliä.
Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

Häkkinen kertoo, että saalistajina niin koirilla kuin myös kissoilla, on luontainen tarve tehdä työtä ruokansa eteen. Suurin osa lemmikkien ongelmakäytöksestä johtuu liian vähäisestä liikunnasta ja mielekkään tekemisen puuttumisesta.

- Eläimillä on samanlainen tarve käyttää aivoja kuin ihmisilläkin. Virikelelujen avulla eläin saa mielekästä tekemistä päiviinsä ja voi henkisesti paremmin, Häkkinen valottaa lelujen tarkoitusta.

Koirien ja kissojen määrän kasvaessa Suomessa ja lemmikkien arvostuksen kasvamisen myötä on myös ryhdytty kiinnittämään huomiota eläinten henkiseen hyvinvointiin. Lemmikeille halutaan tarjota mielekästä tekemistä työpäivien ajaksi.

- Itselläni on myös joskus niin väsynyt olo, että annan koirille virikelelut eteen ja saan itse hetken rauhan työpäivän jälkeen. Tai kovilla pakkasilla, kun pitkiä lenkkejä ei voi tehdä, nämä ovat oivia leluja väsyttämään eläimen. Lemmikeillä on kuitenkin joka ikinen päivä se tekemisen tarve, riippumatta siitä, jaksaako omistaja tehdä mitään vai ei.

Lautapelejä koiran kanssa

Vaikka koirien virikelelut ovat yleistyneet viime vuosina, on yksi lelu saavuttanut jo klassikkoaseman. Mila Häkkinen pitää kumista valmistettua kong-lelua suorastaan nerokkaana keksintönä.

Koiran kuminen virikelelu.
Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

- Alkuperäinen kong on täyskuminen mötkylä, jossa on keskellä reikä. Reikään tungetaan esimerkiksi koiranpurkkiruokaa ja koiran tehtävänä on saada se ulos. Kongin saa suhteellisen vaikeaksi, koska sen voi esimerkiksi pakastaa, jolloin ruoka tulee pötköstä ulos vain sitä mukaa kun se sulaa. Koiralla voi mennä jopatunti tällaisen lelun parissa, ja se on jo pitkä aika ja varmasti väsyttää koiraa.

Perinteisissä kong-leluissa koiran ei tarvitse olla erityisen viisas tajutakseen miten ruoan saa lelusta ulos. Silti lelu väsyttää koiraa, sillä yhteen asiaan pitkään keskittyminen itsessään on uuvuttavaa. Tällaisten lelujen lisäksi on olemassa varsinaisia pulmapelejä koirille, joita omistajan on tarkoitus pelata yhdessä koiran kanssa.

- Nämäkin pelit perustuvat ruokaan. Yleisimmin on olemassa pelilauta, johon piilotetaan koiran nameja ja koiran on tarkoitus etsiä niitä, joko pyörittämällä pelilautaa tai vaikka nostamalla törppöjä herkkujen päältä. Näissäkin on eri vaikeusasteita. Tällaisissa peleissä on kuitenkin usein pieniä osia, joten omistajan on syytä vahtia koiransa pelaamista. Monesti kun koiran äly loppuu ja himo herkkuihin kasvaa, menee koira pelin läpi vaikka rikkomalla osat, Häkkinen kertoo.

Varsinaisilla älypeleillä voi väsyttämisen lisäksi kehittää koiransa taitoja. Koiralle voi opettaa lautapelien avulla muun muassa esineen nostamista, liu'uttamista ja vaikka värejä.

Virikkeitä voi järjestää ilman lelujakin

Mutta mitä koirat tekivät ennen, kun virike- ja älypelejä oli keksitty? Mila Häkkinen epäilee että koirilla on ollut siihen maailman aikaan tylsää.

- Toivottavasti koiria on silloin aktivoitu muuten, mutta uskon että useimmilla koirilla on vaan ollut tylsää. Se on hyvä että lemmikkien henkiseenkin hyvinvointiin on ryhdytty kiinnittämään huomiota.

Lemmikin aktivointiin ei välttämättä tarvita kaupan leluja ja pelejä. Esimerkiksi jo temppujen opettaminen aktivoi koiraa ja väsyttää aivoja.

- Ihan perustottelevaisuusliikkeet ovat hyviä, sillä niistä on hyöytyä arjessakin. Mutta niiden lisäksi koiralle voi opettaa höpöhöpö-temppujakin kuten "pese nenä" tai "viittaa". Kun koira joutuu miettimään ja opettelemaan uutta, se väsyy.

Makupaloja voi piilottaa kotiin ilman lelujakin. Koira laitetaan toiseen huoneeseen siksi aikaa kun namit laitetaan piiloon, ja koira päästetään niitä etsimään.

- Nenän käyttö väsyttää koiraa. Ulos voi vetää hajujäljen esimerkiksi niin, että laittaa sukkahousuun köntin raakaa jauhelihaa ja vetää sitä pihalla. Hajujäljen loppuun laittaa sitten palkkioksi sen jauhelihan ja koira saa sen etsiä nenänsä avulla. Myös tyhjiin maitopurkkeihin voi piilotella nameja, jos tietää ettei koira syö pahvia, Häkkinen kertoo.

Nykytietämyksen mukaan kaikki koirat tarvitsevat aktivointia. Vaikka osa koirista tottuukin virikkeettömyyteen, tarvitsee jokainen koira vähintään runsasta liikuntaa. Toisilla koirilla virikkeiden puute näkyy häiriökäyttäytymisenä, huonekalujen ja esineiden tuhoamisena, haukkumisena ja levottomuutena. Osa koirista voi suorastaan masentua tekemättömyyteen.

- Koirasta voi tulla hyvin passiivinen, ja näissä tapauksissa ei useinkaan ajatella, että koiralla voisi olla enemmänkin mielekästä tekemistä. Häiriökäyttäytymiseen puututaan kyllä helposti, koska se on monesti sellaista, että se nimensä mukaisesti häiritsee ihmistä.

Lemmikin voi ruokkia lelun avulla

Koirien lisäksi myös kissoille on nykyään tarjolla omia älypelejään. Niissäkin peruslähtökohtana on ruoan saalistaminen.

Kissojen virikeleluja
Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

- Kissat nauttivat myös siitä, että saavat saalistaa ruokansa. Omien kissojeni suosikki on peli, jossa muovisiin törpelöihin laitetaan kissannappuloita ja ne saa purkista pois tassulla läpsäyttämällä, Häkkinen kertoo.

Häkkisen omat kissat ja koirat ovat tottuneet saamaan ruokansa aina jonkin tehtävän jläkeen. Mila Häkkinen kertookin, että alle vuoden vanha Teuvo-koira ei edes osaa syödä ruokaansa kupista ilman että joku aktivointitehtävä on tehtynä. Häkkisen kissat eivät syö ruokaa kupista lainkaan, vaan ne saavat eväänsä aktivointilelujen kautta.

Ruoan lisäksi kissoja aktivoidaan myös patterikäyttöisin leluin. Uusin lelu on keilan mallinen muoviputki, jonka päässä on laservalo. Kun kissa heilauttaa tassullaan keilaa, heiluu valo ympäri huonetta ja kissa voi sitä jahdata.

- Yksi tykätty virikelelu kissoille on myös pattereilla toimiva hiirilelu. Siinä hiiri juoksee ympyrää, ja kissa yrittää sitä jahdata. Sitähän ne tekisivät luonnossakin, jos olisi mahdollisuus, Mila Häkkinen kertoo.

Suosittelemme sinulle