Hyppää sisältöön

Aivosähkömaalausta ja kuvanveistäjärobotteja - tulevaisuuden taide luottaa tekniikkaan

Tämän vuosituhannen taide hyödyntää näkyvästi uutta (media)tekniikkaa ja taiteilijoista onkin vähitellen tullut tiedemiehiä.

Grégory Lasserre ja Matières sensibles -teos.
Grégory Lasserre ja Matières sensibles -teos, jossa puun syyt heräävät henkiin. Kuva: Yle
Jussi Mankkinen

Siinä se on: ihan tavallinen viherkasvi, pieni puu, joka kuitenkin yllättää kommunikatiivisilla ominaisuuksillaan. Kun kasvin lehtiä hipaisee, kuuluu helisevää, kimaltelevaa ääntä, ikään kuin kasvi kertoisi salaperäisiä tarinoita omalla mystisellä kielellään._ Phonofolium_-teos on vain yksi esimerkki ranskalaisen Scenocosme-kaksikon taiteesta, joka hyödyntää usein digitaalitekniikkaa ja  kosketussähköä. Matières sensibles-teos, jossa puun syyt heräävät henkiin, edustaa samaa genreä.

- Kyse on interaktiivisesta taiteesta ja teknologisista taideteoksista, joissa teknologia on oleellisessa osassa, vaikkei se olekaan näkyvissä, Grégory Lasserre Scenocosmesta kertoo.

- Useimmat ihmiset kokevat nämä teokset yliluonnollisena juttuna, mutta taustalla on tieteellistä tutkimusta, luovaa tekniikkaa ja kovaa työtä.

Taidetta ajatuksen voimalla

Adi Hoesle.
Taiteilija Adi Hoesle tekee aivosähkömaalausta. Kuva: Yle

Sähkövirtoihin perustuu myös brain painting, jossa aivoista lähtevän sähkön avulla pystytään tekemään yksinkertaisia, joskin värikkäitä maalauksia. Metodin mahdollistaa brain-computer interface-tekniikkaa, joka on alunperin kehitetty lääketieteellisiin tarkoituksiin.

- Haluaisin selvittää, missä taideteos oikeastaan sijaitsee, onko se jo valmiina aivoissa. Tämän tekniikan avulla yritän päästä taideteoksen alkulähteille, taiteilija Adi Hoesle toteaa.

- Visioni on, että istun meren rannalla, vaikkapa Suomessa, ja että pelkästään ajattelemalla pystyn lähettämään taidettani netin kautta kaikkialle maailmaan.

Holokineettisiä abstraktioita

Holokineettinen taideteos.
K-Soulin holokineettinen taideteos. Kuva: Yle

Myös holokinetiikka kuuluu taiteen uusiin suuntauksiin. Tekniikalla voidaan luoda "eläviä" abstrakteja maalauksia.

- Käytän sähköistä kynää ja maalaan suoraan sähköiselle screenille, jota käytän ikään kuin kankaana. Holokinetiikka  on jatkumoa Wassily Kandinskyn ja Paul Kleen teorioihin ja tutkimuksiin, jossa aika, liike ja valo yhdistyvät eläväksi maalaukseksi, holokinetiikkatekniikkaa kehittänyt sveitsiläinen taiteilija K-Soul kertoo.

Robotit kehiin!

Wenkai Xun mediataidetta.
Wenkai Xun mediataidetta. Kuva: Yle

Teknistynyt mediataide kukoistaa myös Kiinassa. Shanghaissa järjestettiin viime vuonna Truth, Beauty, Freedom and Money- mediataidenäyttely, joka kahmaisi 150 000 vierailijaa kahden kuukauden aikana.

- Mediataiteesta voi tulla myös klisee. Vuoden 2000 jälkeen Kiinassa on ollut näkyvillä ilmiö, jossa ihmiset joilla ei ole mitään tekemistä mediataiteen kanssa, ovat ryhtyneet kutsumaan itseään mediataiteilijoiksi,  kuraattori Li Zhenghua kertoo.

- Samaa tosin tapahtuu muuallakin maailmassa: säveltäjä mieltää itsensä mediataiteilijaksi, tai runoilija.

Mutta onko sitten vain ajan kysymys, milloin robotti voi korvata taiteilijan? Näin on jo itse asiassa tapahtunut: Lontoosta kotoisin oleva taiteilija Quyola on käyttänyt veistoksiensa muovaamisessa valtavalla datamäärällä varustettuja teollisuusrobotteja.

Juttu uuden taiteen Unpainted-festivaalilta Münchenistä on nähtävissä Yle Uutisten vaihtoehto- ja kaupunkikulttuuriohjelma NEOssa.

Suosittelemme sinulle