Hyppää sisältöön

Adressi päivystyksen siirtoa vastaan Sodankylässä

Sodankylässä vastustetaan terveyskeskuspäivystyksen siirtämistä keräämällä nimiä. Varavaltuutettu Jari Hakkarainen (kok.) on avannut internettiin adressin, joka on kerännyt muutamassa päivässä jo noin 600 nimeä. Lisäksi Sodankylän apteekissa on paperinen adressi, johon voi kirjoittaa nimensä.

lääkäri tutkii lapsen korvaa
Kuva: Päivi Meritähti / Yle
Perttu Ruokangas

Adressin (siirryt toiseen palveluun) allekirjoittajat vastustavat päivystyksen siirtämistä Sodankylästä Rovaniemelle. Hakkaraisen mukaan siirrosta kärsisivät erityisesti vanhukset ja lapsiperheet.

- Siirron toteutuessa lähin päivystävä lääkäri olisi kuntakeskuksesta 135 kilometrin päässä, monesta sivukylästä vieläkin kauempana. Vanhusten, pienituloisten ja lapsiperheiden on hankalaa ja kallista kulkea yli 100 kilometrin päähän lääkärin vastaanotolle akuuteissa tapauksissa. Julkista liikenneyhteyttä Ilta- ja yöaikaan ei ole saatavilla, Hakkarainen kirjoittaa adressin saatesanoissa.

Hakkaraisen mukaan jonotusaika Rovaniemen keskussairaalassa sijaitsevassa päivystyksessä voi olla jopa 3-5 tuntia. Matka-aika mukaan lukien lääkäripäivystyksessä käynti kestäisi siten jopa 6-8 tuntia.

Vastustajat pelkäävät siirron vaikuttavan kielteisesti myös Sodankylän terveyskeskuksen vuodeosastoon, koska jatkossa lääkäri ei olisi ympäri vuorokauden Sodankylässä.

Lisäksi adressi muistuttaa, että Sodankylässä toimii kaksi kaivosta 24/7 periaatteella. Ilta- ja yöaikana lähin lääkäri olisi lähes 200 kilometrin päässä Kevitsan kaivokselta. Myös varuskunta tukeutuu Sodankylän kunnan tarjoamaan lääkäripäivystykseen tarvittaessa.

Adressi luovutetaan Sodankylän kunnanvaltuustolle ennen kuin se päättää päivystyksen siirrosta. Valtuusto päättää asiasta 27. päivä helmikuuta.

Suosittelemme sinulle