Hyppää sisältöön

Vanhempainliitto: Riisuttuna-tanssiteos on mahdollisuus oppia tervettä suhtautumista kehoon

Suomen Vanhempainliiton puheenjohtaja Susanna Saranlinna ei halua tuomita kohuttua Riisuttuna-tanssiteosta. Saranlinnasta aihe on nyt äärimmäisen ajankohtainen ja siitä on tärkeää puhua.

Keskustelu alastomuudesta on ryöpsähtänyt villiin vauhtiin, ja oululaisen tanssiryhmän Riisuttuna-teos jakaa mielipiteitä myös vanhempien keskuudessa. Moni on ottanut kantaa aiheeseen tietämättä itse esityksen sisällöstä mitään, sillä teoksen ensi-ilta on kuukauden kuluttua.

Vanhempainliiton puheenjohtaja Susanna Saranlinna ymmärtää, että tanssiteos herättää keskustelua, koska lasten hyväksikäyttö, pedofilia ja insesti ovat voimakkaasti esillä yhteiskunnassamme.

– Nämä asiat ovat arkoja monille, joten on helppoa samaistua ajatukseen, että tanssiteos aiheuttaa puolustusreaktioita. Lapsuutta ja nuoruutta pitää suojella, mutta tuskin kukaan aikuinen vie tuohon esitykseen lapsiaan tai nuoriaan, jos vähänkään epäröi, Saranlinna sanoo.

Saranlinnan mielestä alastomuus on luonnollinen asia ja sen tulisi olla luonnollinen. Oma keho pitäisi oppia hyväksymään ja nimenomaan ilman, että siihen automaattisesti liitetään seksuaalisuus.

Aikuisen asenne mallina

Vanhempien on tärkeintä suojella lasta ja nuorta ja mahdollistaa heille terveen kehonkuvan kehittyminen.

– Lapsen on tärkeää hyväksyä kehonsa ja myös alastomuutensa, Saranlinna muistuttaa.

Ensimmäinen askel kasvatuksessa on aikuisen. Aikuisen on hyvä miettiä, mikä on oma suhtautuminen alastomuuteen ja minkälaisen kuvan alastomuudesta haluaa lapsilleen välittää. Aikuisen on hyvä laajentaa omiakin ajatuksia ja miettiä, voisinko nähdä asioita laajemmin.

– Oma itsetuntemus ja avarakatseisuus auttavat ymmärtämään, että lapsemme elävät aivan erilaisessa maailmassa kuin me olemme eläneet. Esimerkiksi internetissä on paljon sellaista, missä me vanhemmat emme meinaa pysyä perässä, mutta niissä asioissa pitää jaksaa olla selvillä ennen kuin lähtee opastamaan omaa lastaan, Saranlinna toteaa.

Saunakulttuuri opettaa hyväksyntää

Saranlinna muistuttaa, että suomalaisessa kulttuurissa on hyviä mahdollisuuksia oppia tervettä suhtautumista kehoon, esimerkiksi saunakulttuurin kautta.

– Suomalainen saunakulttuuri on hyvä asia ja sitä voitaisiin ajatella vahvemminkin tapana hyväksyä oma keho. Sukupuolesta riippumatta voidaan saunoa yhdessä, kun saunominen tapahtuu turvallisessa ympäristössä.

Saranlinna uskoo, että kehollisuus näkyy tällä hetkellä lasten ja nuorten, erityisesti tyttöjen elämässä voimakkaasti. Aika paljon lasten ja nuorten maailmankuvaa ohjaa se, minkälainen vartalon pitäisi olla.

Saranlinna toivoo ja uskoo, että Riisuttuna-esitys nostaa pinnalle sen, että ihminen on tärkeä, olipa keho millainen hyvänsä.

– Jokaisen aikuisen pitää katsoa peiliin siinä, miksi kehon ihannekuva ja täydellisen vartalon tavoittelu mietityttävät jo yhä nuorempia. Nämä liittyvät ajatukseen siitä, että jokaisen pitäisi hallita omaa elämäänsä ja olla itsenäinen ja että menestyäkseen pitäisi mahtua johonkin tietynlaiseen muottiin, Saranlinna harmittelee.

Suosittelemme sinulle