Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Pohjalaisrinteissä riittää tykkilunta kevääseen saakka

Vaikka maa on ollut viime ajat melkein mustana, pohjalaiset laskettelurinteet ovat hyvässä kunnossa hiihtolomaviikkojen alkaessa. Tammikuun pakkasilla rinteisiin ehdittiin tykittää runsaasti lunta, joten vesisateidenkin jälkeen rinteissä on parhaimmillaan puolisen metriä tiivistä tykkilunta.

Lumitykki
Kuva: YLE Etelä-Karjala
Päivi Rautanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjalaisten laskettelurinteiden sesonkiviikot alkavat ensi viikonloppuna. Etelän hiihtolomat tuovat maakuntiin jonkin verran kotiseutulomailijoita, mutta suurin kävijäjoukko rinteisiin on odotettavissa viikolla yhdeksän, kun alueen oma väki lomailee.

Rinnepäällikkö Jari Ranta Sotkan rinteiltä laskee, että Kauhajoella on lasketellut päivittäin noin 300 henkilöä. Hiihtolomaviikoille odotetaan 500 - 600 laskijaa.

Puoli metriä tykkilunta

Vaikka vesisateet veivät monin paikoin lumen maasta, rinteissä on parhaimmillaan puolisen metriä tykkilunta.

– Lumi on sen verran tiivistä näissä rinteissä, ettei se sieltä lopu tänä talvena. Sitten kun rinteillä ei ole enää lunta, niin nurmikin on jo vihreää, vertaa yrittäjä Martti Kivisaari Simpsiöltä ja Joupiskalta.

– Rinteet ovat erinomaisessa kunnossa, ja kaikki rinteet ovat käytössä, Jari Ranta Sotkan rinteiltä jatkaa.

Rinteen hyvää kuntoa vakuuttaa myös urheiluseura Jalaksen puheenjohtaja Jarmo Alajoki. Jalas pyörittää Kiuaskallion pientä laskettelurinnettä Jalasjärvellä.

– Väkeä on ollut mukavasti, tosin ei aivan niin paljon kuin viime vuonna, joka oli Jalakselle Kiuaskalliolla ensimmäinen vuosi. Ainut huono puoli on se, että kun kylällä maa muuttuu mustaksi, niin rinteestä väki kaikkoaa. Kun taas sataa vähän valkoista, väki uskaltaa tulla rinteeseen. Eli ilmojen mukaan mennään, vaikka rinne on ollut monta viikkoa hyvässä kunnossa, Jarmo Alajoki kertoo.

Sesonkiviikot ratkaisevat tuleeko takkiin

Yrittäjä Martti Kivisaari Lapuan Simpsiöltä ja Seinäjoen Joupiskalta myöntää, että laskettelukausi on tähän saakka ollut vaikea.

– Tässä vaiheessa näyttää, että takkiin tulee. Totuus on kuitenkin se, että viikot 8-12 ovat rinteiden sesonkiaikaa. Jos saadaan hyvät säät ja väkeä liikkeelle, niin kyllä tulosta voidaan vielä paljon parantaa. Mutta tarkkana saa olla, Martti Kivisaari ynnää.

– Neljän viikon päästä nähdään, mikä on tilanne. Positiivisella mielellä vielä odotamme, että väki lähtee liikkeelle.

Rinne ja ladut käsi kädessä

Vaasassa kaupunki ylläpitää Öjbergetin talviurheilukeskusta. Rinnetyöntekijä Seppo Veikkola kertoo, että rinteessä on ollut viime viikot kohtuu vilkasta.

– Koululaisia, lapsia pääasiassa ja tästä Vaasan seudulta.

Melkein enemmän kuin rinteen kuntoa, Öjbergetille on soitettu latujen perään.

– Ahkerat hiihtäjät soittavat päivittäin ja kysyvät hiihtomahdollisuuksia. Tällä hetkellä meillä on valitettavasti vain kilometrin lumetettu ladunpätkä.

Latuja kaivataan muuallakin.

– Ensi viikolla tulee väkeä etelästä lomalle kotiseudulle ja he käyttävät kotirinnettä. Luonnonlumen puuttuminen näkyy kuitenkin vuokrattujen mökkien määrässä. Tänä talvena mökkien kysyntä ei ole ollut viikolle 8 läheskään samanlainen kuin aiemmin. Mökkien vuokraajat haluavat laskettelun lisäksi myös hiihtää, ja siihen ei toistaiseksi ole mahdollisuuksia, harmittelee rinnepäällikkö Kullervo Kataja Vimpelin Lakeaharjulta.

Suosittelemme