Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Ranskalaislehdestä kaavaillaan kulttuurikeskusta - päätoimittaja erosi

Jean-Paul Sartren perustamassa Libération-lehdessä kummastellaan, miltä tulevaisuus näyttää. Omistajat haluavat hyödyntää lehden brändiä aivan uudenlaisessa toiminnassa. Päätoimittaja veti tästä omat johtopäätöksensä.

Nicolas Demorand
Nicolas Demorand Kuva: Fred Dufour / AFP
Varpu Kiviranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Ranskan kolmanneksi suurimman päivälehden Libérationin päätoimittaja Nicolas Demorand on eronnut tehtävästään. Eron taustalla on lehden omistajien suunnitelma muuttaa lehden toimintaa perinpohjaisesti. Lehden toimittajissa kaavailut toimituksen muuttamisesta kulttuurikeskukseksi herättävät raivoa.

Demorand on kommentoinut, että hänellä on lehden osakkaiden täysi tuki, mutta hänestä on tullut mielipiteitä jakava henkilö.

– Olen tehnyt päätökseni, koska tilanne, jossa lehti nyt on, on avattava jotenkin, Demorand perustelee.

Lehden perusti filosofi Jean-Paul Sartre vuonna 1973. Sen levikki on noin 100 000, lukijoita sillä on etenkin Pariisin vasemmistolaisten joukossa. Viime vuonna lehti menetti yli miljoona euroa myynnin pudottua 15 prosenttia.

Lehden pääomistajat, liikemies Edouard de Rothschild ja kiinteistöyrittäjä Bruno Ledoux, ovat varoittaneet, etteivät he enää rahoita lehteä, ellei heidän ehdottamiaan muutoksia tehdä. Miehet haluavat, että lehdestä tehdään jotakin, mitä he kutsuvat sosiaaliseksi verkostoksi.

Lehden toimitus muutettaisiin kulttuurikeskukseksi, jossa olisi kahvila ja tv-studio ja lisäksi siellä autettaisiin pieniä kasvuyrityksiä menestymään. Kaikessa tässä hyödynnettäisiin vasemmistolaislehden brändiä. Lehden toimittajien mielestä journalismin on pysyttävä lehden keskiössä.

Suosittelemme sinulle