Hyppää sisältöön

Kysely: Neljäsosa yhdysvaltalaisista ei tiedä Maan kiertävän Aurinkoa

Kahden vuoden välein tehtävä tutkimus kertoo myös, että yhä useampi yhdysvaltalainen pitää astrologiaa ainakin jossakin määrin tieteenä.

Kuva: Nasa
Anniina Wallius

Yhdysvaltalaisen tiedesäätiön kyselytutkimuksen perusteella yhdysvaltalaiset luottavat tieteeseen ja sanovat sen kiinnostavan heitä, mutta monilta puuttuvat jopa perustiedot tieteellisistä kysymyksistä. Kysely tehdään joka toinen vuosi, ja raportti kansalaisten tietotasosta luovutetaan presidentille ja kongressille.  

Usko horoskooppien tieteellisyyteen on lisääntynyt etenkin nuorten joukossa.

National Science Foundation -säätiö esitti 2 200 ihmiselle kymmenen kysymystä, joihin vastaukseksi riitti "kyllä" tai "ei". Oikeita vastauksia annettiin keskimäärin 6,5.

Yksi kysymys koski aurinkokuntamme perusrakennetta. 74 prosenttia osasi vastata, että Maa kiertää Aurinkoa. Ihmisen kehittyminen varhaisemmista eläinlajeista oli tuttua tietoa vain 48 prosentille ja universumin alkuräjähdys 39 prosentille.

Ulkomainen tutkimus ei kiinnosta

Testissä esitettyjä väitteitä olivat myös nämä: Maapallon keskus on hyvin kuuma. Radioaktiivisuus on ihmisten kehittelemää. Isältä saatu perimä ratkaisee lapsen sukupuolen. Laser toimii keskittämällä ääniaaltoja. Elektronit ovat pienempiä kuin atomit. Mantereet ovat liikkuneet miljoonia vuosia ja liikkuvat edelleen. Antibiootit tehoavat sekä bakteereihin että viruksiin.

NSF on selvittänyt myös sitä, miten yhdysvaltalaiset suhtautuvat tieteisiin. Miltei 90 prosenttia katsoo, että niiden hyödyt ylittävät vaarat. Erityisen kiinnostavina pidetään lääketieteellisen tutkimuksen uutisia. Vähiten kiinnostavat avaruustutkimus, maanviljelyksen kehittyminen sekä mikä tahansa ulkomainen tutkimus.

Se, mikä on tiedettä, ei tutkittaville kuitenkaan ollut ilmiselvää. Niiden joukko, jotka pitävät astrologiaa vähintään jossakin määrin tieteenä oli kasvanut 62 prosenttiin eli korkeimmilleen kolmeen vuosikymmeneen. Usko horoskooppien tieteellisyyteen on lisääntynyt etenkin nuorten joukossa.

Eipä naureskella Euroopassa

Euroopassa ei silti kannata naureskella yhdysvaltalaisten tietämättömyydelle, sillä vastaavassa EU-maissa, Sveitsissä, Norjassa ja Islannissa tehdyssä kyselyssä (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2005 vain 66 prosenttia tiesi Maan Auringon kiertolaiseksi.

Ihmisen evoluutio osana eläinkuntaa oli tiedossa niin ikään 66 prosentilla eurooppalaisista.

Parhaiten tuossa kyselyssä menestyivät ruotsalaiset. Muut Pohjoismaat – myös Suomi – olivat seuraavassa joukossa Hollannin ja Tšekin asukkaiden kanssa. Heikoin tulos oli Turkissa.

Suosittelemme sinulle