Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Suomen naisille viestihopeaa hurjan taistelun jälkeen - katso kisan kohokohdat!

Anne Kyllönen, Aino-Kaisa Saarinen, Kerttu Niskanen ja Krista Lähteenmäki hiihtivät Sotshin viestissä olympiahopealle.

Suomi taisteli huikealla tavalla olympiavoitosta naisten hiihdon viestillä! Charlotte Kalla oli loppukirissä liian kova, mutta Krista Lähteenmäeltä valtavan upea suoritus, kun hän onnistui kirimään Saksan Hermanin ohi lopussa. Naishiihtäjät toivat Suomen toisen mitali näistä kisoista ja jälleen hopeaa.
Sakari Lund
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen naisten viestijoukkue Anne Kyllönen, Aino-Kaisa Saarinen, Kerttu Niskanen, Krista Lähteenmäki hiihti 4x5 kilometrin viestissä olympiahopealle.

Naisten viesti oli yksi niistä lajeista Sotshissa, jossa Suomen mitaliodotukset Sotshissa olivat korkeimmalla. Vaiherikkaan viestin jälkeen Suomi nappasikin viestistä hopeamitalin. Kultaa otti loppukirikamppailun jälkeen Ruotsi ja pronssia Saksa. Naisten viestiä vuosikausia hallinnut Norja oli yllättävän vaisu ja jäi peräti viidenneksi.

Olosuhteet olivat jälleen erittäin lämpimät. Viestipäivänä latuja oli suolattu, joten olosuhteet olivat siltä osin erilaiset kuin edellisinä päivinä.

Avausosuudella Anne Kyllönen lähti heti alusta lähtien kärkeen. Kyllönen oli ensimmäisen lenkin aivan kärkisijoilla, mutta toisella 2,5 kilometrin lenkillä Kyllösellä oli vaikeuksia. Ensimmäiseen vaihtoon tulivat kärjessä Venäjän Julia Ivanova ja Tshekin Eva Vrabcova-Nyvltova. Kyllönen oli yhdeksäntenä 15,7 sekuntia kärjestä. Norjan Heidi Weng oli välillä pienissä vaikeuksissa, mutta tuli vaihtoon neljäntenä 6,5 sekuntia kärjestä.

Toisella osuudella hienoja kisoja hiihtävä Aino-Kaisa Saarinen otti eron kiinni jo ensimmäisen lenkin aikana. Toisella kierroksella Saarinen nosti Suomen viestin kärkipaikalle. Saarinen jatkoi hurjaa menoaan ja lähti pudottamaan muita. Ruotsin Emma Wiken seurasi, mutta Norjan Therese Johaug ei pysynyt vauhdissa mukana. Vaihtoon tulivat yhdessä Wiken, Saarinen ja Saksan Stefanie Böhler. Norja oli viidentenä 13 sekuntia kärjestä.

Kerttu Niskanen lähti vetämään vapaan osuudella kovaa vauhtia. Saksan Claudia Nystad seurasi, mutta Ruotsin Anna Haag ei pysynyt mukana. Lopussa myös Nystad joutui taipumaan Niskaselle. Krista Lähteenmäki pääsi ankkuriosuudelle 5,8 sekuntia ennen Saksaa. Ruotsiin oli eroa peräti 25 ja Norjaan 33 sekuntia.

Marit Björgen oli liian kovan tehtävän edessä, mutta Charlotte Kalla toi Ruotsin taistelemaan kullasta Krista Lähteenmäen ja saksalaisen Denise Herrmannin kanssa. Kalla otti kaksikon kiinni juuri ennen maalia ja jaksoi vielä puristaa loppukirikamppailussa parhaiten. Lähteenmäki oli loppusuoralla välillä Herrmannin jäljessä, muta puristi lopussa saksalaisen ohi ja nosti Suomen hopealle.

Björgen ei muiden norjalaisten tapaan ollut parhaimmillaan, vaan joutui päästämään Ranskankin ohitseen. Ranska oli neljäs ja Norja viides.

Suosittelemme