Hyppää sisältöön

Märkä paperinpala paljastaa vuotavan vessanpöntön

Vuotava vessanpönttö tuo useille talouksille satojen euron lisälaskun vuodessa. Pientä vuotoa ei havaitse helposti silmillä, mutta asian voi todeta helpolla kotikonstilla.

Kuva: Yle

Kodin isoa vesilaskua voi saada pienemmäksi tarkistamalla esimerkiksi vedenpaineen. Vedenpainetta voi vähentää paineenalennusventtiilillä ja poresuuttimella.

Vessavuodot ovat aiheuttaneet useille satojen eurojen lisälaskun.

Ilpo Hulkkonen

Omaa vedenkulutusta voi tarkkailla myös muun muassa tarkistamalla onko omassa kiinteistössä vuotokohtia. 

Erittäin yleinen ongelma ja lisäkustannus on vessavuoto, jota ei havaitse helposti.

- Jos wc vuotaa läpi, niin se ei välttämättä näy. Vuoto on niin pieni, että sitä ei helposti silmällä havaitse. Vessavuodot ovat aiheuttaneet useille satojen eurojen lisälaskun, kertoo Lappeenrannan verkonrakennus oy:n projektinvetäjä Ilpo Hulkkonen.

Vessavuodon voi todeta helpoilla ja yksinkertaisilla kotikonsteilla.

– Kun vessaa ei ole käytetty pariin-kolmeen tuntiin, niin laittaa vessapaperin palan kiinni istuinosan takareunaan, siihen osaan mistä vesi valuu pönttöön. Jos paperi ei kastu, niin pohjaventtiili pitää, eikä pönttö vuoda. Pönttö voi vuotaa myös silloin kun kuulee istuimen säiliön täyttyvän itsekseen, kertoo Hulkkonen.

Teini tuo mukanaan suuremman kulutusarvion

Asunnon vedenkulutuksesta tehdään aina muuton jälkeen aluksi keskimääräinen kulutusarvio, jonka mukaan mennään seuraava vuosi. Kulutusarvio lasketaan aina sen mukaan kuinka monta ihmistä kotiin muuttaa.

Jos perheessä teinejä on, niin kyllä me sitten hieman nostetaan sitä arviota.

Piia Laakkonen

Kulutuskäyttäytymiset vaikuttavat arvioihin ja kulutusta arvioidaan esimerkiksi syntymävuoden mukaan.

– Sukupuolen mukaan en lähtisi vedenkulutusta arvioimaan, ehkä enemmän iän mukaan. Tyypillisesti teinit perheessä tykkäävät olla pitkäänkin suihkussa ja jos perheessä teinejä on, niin kyllä me sitten hieman nostetaan sitä arviota, kertoo Lappeenrannan energian palvelupäällikkö Piia Laakkonen.

Suosittelemme sinulle