Hyppää sisältöön

Silakan myrkkypitoisuudet pienentyneet selvästi

Suomalaistutkimuksessa on vertailtu Itämeren silakkanäytteitä 30 vuoden ajalta. Mahdollisten myrkkyjen vuoksi kalaa ei kannata jättää syömättä, sillä se on vielä suurempi riski terveydelle, sanoo tutkija.

Kuva: Antti Haavisto / Yle

Silakan myrkkypitoisuudet ovat pienentyneet huomattavasti Suomen rannikolla. Tiistaina julkaistuun tutkimukseen on koottu tietoa 30 vuoden (1978-2009) ajalta esimerkiksi Itämeren silakan dioksiinipitoisuuksista.

Näytteitä otettiin vuosien ajan lähes 350, muun muassa Kotkan, Hangon, Vaasan ja Turun edustalta.

Tutkijat arvioivat, että myrkyllisten yhdisteiden pitoisuudet silakoissa jatkavat pienentymistään, koska yhdisteiden suorat päästöt veteen ovat vähentyneet huomattavasti.

– Oli yllättävää, että dioksiinien ja PCB-yhdisteiden pitoisuudet Itämeren silakassa ovat pienentyneet niinkin paljon, lähes 90 prosenttia vuoden 1978 tasosta, sanoo tutkija Riikka Airaksinen THL:stä.

Airaksinen kertoo, että ruotsalaistutkimusten mukaan silakoiden myrkkypitoisuudet eivät enää laskisi, mutta suomalaisten tulosten perusteella lasku voisi jatkua edelleen.

Tutkimuksessa olivat mukana muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos sekä Suomen ympäristökeskus.

Itämeren kalojen myrkkypitoisuudet ovat vaikuttaneet myös syöntisuosituksiin. Esimerkiksi Itämeren isoa silakkaa, lohta tai meritaimenta tulisi syödä korkeintaan kaksi kertaa kuukaudessa. Suosituksia on annettu myös lasten ja raskaana olevien naisten kalansyöntiin.

Kalassa on kuitenkin monia hyödyllisiä aineita, kuten omega-3-rasvahappoja ja D-vitamiinia. Riikka Airaksisen mukaan tuoreen tutkimuksen pohjalta olisi aika aloittaa keskustelu nykyisten suositusten mielekkyydestä.

Tutkimuksen mukaan on mahdollista, että kalan syöntirajoitusten aiheuttamat ravitsemukselliset riskit ovat suuremmat kuin myrkylliselle kalalle altistumisen aiheuttamat syöpäriskit.

– Kalansyöntiä ei pidä missään nimessä lopettaa kokonaan ympäristömyrkkyjen takia, koska silloin menettää myös sen tuomat terveyshyödyt, Airaksinen toteaa.

Suosittelemme sinulle