Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Suomessa asuva venäläisaktivisti Pussy Riot -pidätyksestä: Kummallinen provokaatio

Toimittaja ja aktivisti Oksana Tšelyševan mielestä on outoa, että tarkasti seuratut Aljohina ja Tolokonnikova pääsivät Sotshiin. Viranomaisten toimet ovat hänen mielestään vieläkin oudompia.

Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa

Pussy Riot -performanssiyhtyeen jäseniin yhteydessä ollut Suomessa asuva venäläinen toimittaja ja aktivisti Oksana Tšelyševa katsoo, että aktivistien pidätys kääntyi itseään vastaan, sillä se toi jälleen näkyvyyttä aktivisteille.

– Se oli joka tapauksessa täyttä idiotismia vallanpitäjiltä. Pidättämällä Pussy Riot -ryhmän tytöt yhdessä toimittajien kanssa on valtavaa tukea heidän PR-kampanjalleen Venäjän syyttäjänvirastolta ja turvallisuuspalvelu FSB:ltä, kirjailijaliitto Suomen PEN:n turvakaupunkikirjailija Tšelyševa sanoo.

Hänen mukaansa on vaikea käsittää, miten Pussy Riotin jäsenet edes pääsivät Sotshiin, kun tiedetään, kuinka tiukasti kaupunki on vartioitu. On käytännössä mahdotonta olla tuntematta Aljohinaa ja Tolokonnikovaa, Tšelyševa sanoo.

– Siksi minua ei lainkaan ihmetytä, että tyttöjä seurattiin heti siitä alkaen, kun he ilmaantuivat olympialaisten alueelle. Yllättävää on, että viranomaiset ryhtyivät tuollaiseen provokaatioon ja syytöksiin laukun varastamisesta, mikä ei kestä minkäänlaista kritiikkiä.

Pidätetyt ovat mustelmilla

Tšelyševan puhelimitse jututtama aktivisti oli kertonut viranomaisten kovista otteista pidätettyjä kohtaan.

– Hän kertoi, että poliisi käyttäytyy erittäin rumasti ja että Maria Aljohina ja kolme muuta ihmistä on mustelmilla.

Aktivistien mukaan heidät oli jo pidätetty joka päivä sen jälkeen, kun he olivat saapuneet Sotshiin 16. helmikuuta, mutta he päättivät tuoda asian julkisuuteen laukkuvarkaussyytösten takia.

Suosittelemme sinulle