Vuoden 2013 lopulla työnohjaajiksi valmistuneiden Sanna Lankin ja Kai Hyttisen omat kokemukset työnohjauksesta alkavat 1990-luvun loppupuolelta. Aikanaan opettajana toiminut Lanki on ollut tyytyväinen vuosien varrella saamaansa työnohjaukseen.
– Työelämä on muuttunut, ja vaatimukset ovat aika kovia. Kun on itse vaihtanut työpaikkaa ja ammattia, niin on ollut mielenkiintoista käydä työnohjauksessa viime vuosina. Siinä on oman lähimmän työkaverin kanssa päässyt tarkastelemaan omaa työtä ja yhteistyötä. Sillä tavalla on pelkästään hyviä kokemuksia, Sanna Lanki sanoo.
Hyttinen koki järjestösektorilla työskennellessään tarvetta työnohjaukseen.
– Kun toimi isolla alueella ainoana työntekijänä, niin oli tarvetta tarkastella omaa työtä jonkun kanssa. Silloin organisaatiossamme käynnistettiin työnohjaus, ja se oli erittäin hyödyllistä.
Pääroolissa luottamus
Sanna Lankin mukaan suurimpia yksittäisiä asioita koulutuksessa olivat keinot luottamuksen rakentamiseen.
– Jos ei ole luottamusta niin kuinka voi olla yhtään mitään muutakaan. Ilman luottamusta ihmiset eivät uskalla tuoda omia ajatuksiaan ja mielipiteitään esille.
– Tämä oli alkuvaiheessa koulutusta jännittävin ja pelottavin asia, kun harjoittelimme työnohjausta eri ryhmillä ja yksittäisillä henkilöillä. Siinä pohti miten minä pystyn siihen, löytyykö minulta osaamista. Harjoitellessa aika pian kuitenkin selvisi, että luottamusta löytyy, Lanki kertoo.
Kai Hyttisen mukaan työnohjaaja työskentelee vahvasti omalla persoonalla.
– Luottamuksen syntyminen vaatii myös heittäytymistä, jotta luottamus voi rakentua. Erittäin tärkeä eettinen näkökulma työnohjauksessa on myös se, että kaikki käsiteltävät asiat jäävät ryhmän ja ihmisten välille.
Jos kysyttäisiin tahdotko sinä tulla nähdyksi ja kuulluksi omana itsenäsi, niin harvathan meistä vastaavat että ei kiitos, ei minua kiinnosta tuollainen.
Sanna Lanki
Kaikkia työnohjaus ei välttämättä kiinnosta, vaan se voidaan kokea itselle turhana ja jopa ajanhukkana. Hyttinen rohkaisee ihmisiä kuitenkin kokeilemaan ja olemaan uteliaita.
– Kaikkeen työnohjaus ei ole ratkaisu ja oikea keino, mutta toimii kyllä silloin kun ohjattava on kiinnostunut tutkimaan omaa työtään, työtapojaan ja halukas jäsentelemään mitä työssä tapahtuu. Yksi ongelma tänä päivänä on työnhallinnan tunteen katoaminen, kun tehtäväkokonaisuudet ovat yhä laajempia.
Lanki pitää mielenkiintoisena ilmiötä siitä ettei työnohjausta pidettäisi itselle hyödyllisenä.
– Jos kysyttäisiin tahdotko sinä tulla nähdyksi ja kuulluksi omana itsenäsi, niin harvathan meistä vastaavat että ei kiitos, ei minua kiinnosta tuollainen.
Työnohjaajakin kaipaa ohjausta
Työnohjaajat joutuvat työssään kuulemaan ja käsittelemään välillä rankkojakin aiheita. Toisinaan ohjattavien yksityiselämänkin tapahtumat voivat vaikuttaa työntekemiseen, ja työnohjaaja voi olla tekemisissä arkojenkin asioiden kanssa.
Otettaisiin työhyvinvointiin ja ihmisten jaksamiseen vaikuttavat asiat entistä paremmin huomioon.
Kai Hyttinen
Sanna Lankin mukaan on tärkeää, että myös työnohjaajalla on työnohjausta.
– Koulutuksessa saimme hyvät eväät siihen, että oma jaksaminen on myös tärkeää. Aivan kuten muutkin, täytyy myös työnohjaajan pitää työkyvystään huolta rentoutumalla vapaa-ajalla ja elämällä terveellisten elämäntapojen mukaan.
– Silti on hyvä olla olemassa luotettava asiantuntija, jonka kanssa voi pohtia niitä tuntemuksia, joita itsellä herää. Se auttaa jaksamaan, ja kantamaan ja toimimaan säilönä niille asioille, joita muut ihmiset tuovat työnohjaukseen, Lanki kertoo.
Kai Hyttinen toimii Kainuun TE-palveluiden tuetun työllistymisen palveluiden palvelujohtajana. Hän kertoo lähteneensä koulutukseen kehittääkseen esimiestaitojaan.
Osaan kuunnella paremmin sekä tehdä oikeanlaisia kysymyksiä.
Sanna Lanki
– Tarkoituksena oli kehittää omia työskentelytapoja sekä tunnistaakseni asioita, joita tulee kehittää omissa työtavoissa. Tavoitteena oli myös saada työyhteisöön työnohjaukselliset silmätlasit, eli otettaisiin työhyvinvointiin ja ihmisten jaksamiseen vaikuttavat asiat entistä paremmin huomioon.
Kajaanin kaupungin perusopetuksen maahanmuuttajatyön koordinaattorina toimivan Sanna Lanki kertoo myös saaneensa uusia taitoja työhönsä työnohjaajakoulutuksen myötä.
– Osaan kuunnella paremmin sekä tehdä oikeanlaisia kysymyksiä. Asiantuntijatehtävissä toimiessa on heti koettanut löytää ratkaisuja, mutta tämän koulutuksen myötä on oivaltanut, ettei ratkaisuja tarvitse löytää heti vaan niitä voidaan hakea ihmisten kanssa yhdessä toisia kuunnellen.