Hyppää sisältöön

Nuoret pääsevät suunnittelemaan kauppakeskusta Oulussa

Oululaiset nuoret halutaan ottaa mukaan keskustaan rakennettavan Arinan kauppakeskuksen suunnitteluun. Järjestely on Suomessa ainutlaatuinen.

Kuva: Arina
Kati Teirikko

Kauppakeskus Valkeaa ei ole vielä rakennettu, mutta jo etukäteen on pohdittu, tuleeko keskustan uudesta kauppakeskuksesta nuorison uusi hengailupaikka. Oulussa nuoret halutaankin ottaa mukaan suunnitteluun, jotta he pääsevät vaikuttamaan siihen, millainen Arinan kauppakeskuksen pitäisi olla

Tavoitteena on, että nuoret osallistuisivat esimerkiksi kauppakeskus Valkean sisustussuunnitteluun. Tällainen järjestely on Suomessa ainutlaatuinen, Kauppakeskusten nuoret -hankkeen hankevastaava Pauliina Lampela kertoo.

– Hämeenlinnassa on tulevan kauppakeskuksen puitteissa tehty samantyylistä työtä, mutta muualla ei ainakaan minun tietojeni mukana tällä mittakaavalla ole vastaavanlaista tehty, Lampela sanoo.

Kauppakeskus Valkeaan nuoret toivovat Lampelan mukaan erityisesti sohvia ja tuoleja ja ylipäätään jonkinlaista oleskelupaikkaa. Lisäksi nuorten toivomuslistalla Valkeaan ovat pistorasiat, latauspisteet, tietokoneet käyttöön ja tietenkin nuorisolle suunnatut kaupat.

Nuoret suunnittelevat kauppakeskuksen toimintoja yhteistyössä Oulun nuorisotoimen, Arinan sekä Kauppakeskusten nuoret -hankkeen kanssa.

Osa ajaa nuoret ulos

Pauliina Lampela on jututtanut oululaisnuoria ja kysynyt heidän toiveitaan kauppakeskuksen suhteen. Tarkoitus on jatkaa tämän vuoden puolella siten, että nuoret pääsisivät esimerkiksi suunnittelemaan sisustussuunnittelijan kanssa konkreettisesti sisätiloja.

Kauppakeskuksilla on erilaisia käytäntöjä liittyen siihen, saako nuoriso oleskella ja kokoontua kauppakeskuksissa.

– Usein kauppakeskuksen johto sanoo, että hengailu on sallittua, mutta sitten yksittäinen järjestyksenvalvoja tai henkilökuntaan kuuluva ei tätä salli. Eri toimijat eivät ole samoilla linjoilla, Lampela kertoo.

Kauppakeskusten nuoret -hankkeessa on suunniteltu vaihtoehtoisia ratkaisuja sille, että nuoria ei jouduttaisi ajamaan ulos.

– Nuorille voi tehdä oman oleskelupaikkansa, jonne toki muutkin saavat tulla. Sitten pitää katsoa myös, että meluhaittoja olisi mahdollisimman vähän eivätkä nuoret estäisi kulkua.

Tavoitteena ehkäistä syrjäytymistä

Yhteyden pitäminen nuoriin on muutakin kuin pelkän kauppakeskuksen seinän värin tai sohvaryhmän suunnittelua. Kauppakeskuksissa oleskelee usein nuoria, jotka saattavat olla syrjäytymisvaarassa.

Pauliina Lampela on jututtanut yli 900 nuorta ympäri Suomea kauppakeskuksissa. Hän on jaotellut kauppakeskuksessa vierailevia nuoria eri ryhmiin.

– Yksi ryhmä ovat niin sanotut hevijuuserit, jotka viettävät käytännössä kaiken vapaa-aikansa eli useita tunteja päivässä kauppakeskuksissa. Nämä syrjäytymisvaarassa olevat meidän pitäisi tavoittaa.

Suosittelemme sinulle