Hyppää sisältöön

Viitanen: Asento on myönteinen Tampereen raitiotiehankkeelle

Tamperelainen viestintäministeri Pia Viitanen ei allekirjoita Kimmo Sasin synkistelyä siitä, että valtion tuki ja raitiotien rakentaminen Tampereelle siirtyisi ensi vuosikymmenelle.

Pia Viitanen
Kuva: Marjut Suomi / Yle
Kirsi Matson-Mäkelä

Viestintäministeri Pia Viitanen (sd.) pitää tamperelaisten raitiotiehankkeen aikataulua realistisena. Pirkanmaalaisten pitää pitää kuitenkin asiaa esillä, kun hallitus maaliskuussa pui kehysriihessään liikennehankkeiden rahoitusta.

Tamperelaisministeri ei allekirjoita kokoomuksen kansanedustajan Kimmo Sasin synkistelyä siitä, että valtion tuki ja raitiotien rakentaminen Tampereelle siirtyisi ensi vuosikymmenelle.

– Minä en näkisi, että Tampere olisi tässä liian etunojassa. Niin synkkänä en tilannetta pitäisi kuin mitä Kimmo Sasi on maalannut haastattelussaan. On tietenkin selvää, että kun ajat ovat haasteelliset ja rahaa vähän, niin eivät nämä hankkeet ilman työtä mene eteenpäin. 

Aikataulu on vielä auki

Taustalla on kuitenkin jo hallituksen liikennepoliittiseen selontekoon kirjattu myönteinen kanta, Viitanen muistuttaa.

On tietenkin selvää, että kun ajat ovat haasteelliset ja rahaa vähän, niin eivät nämä hankkeet ilman työtä mene eteenpäin.

Pia Viitanen

– Tampereen ratikkahanke on tärkeä tulevaisuushanke, ja kyllä sitä pidetään ihan realistisena hankkeena. Hallitus on jo kautensa alussa linjannut liikennepoliittisessa selonteossa, että näihin kaupunkiseutujen raidehankkeisiin tullaan ottamaan se kanta, että valtiolta tulee rahaa kolmekymmentä prosenttia.

Ensin pitää Viitasen mukaan kuitenkin suunnitella hanke huolella ja odottaa, minkä kannan kaupunginvaltuusto tänä keväänä ratikkahankkeeseen ottaa.

– Tämä Tampereen hanke on tärkeä. Tiedän, että esimerkiksi ministeriön sisällä sitä pidetään kovin tärkeänä. Ensin pistetään suunnittelua käyntiin ja puhutaan suunnittelurahoista.

Tarkempaa aikataulua valtion tuen myöntämiselle Viitanen ei lähde arvioimaan.

– Tilanne on vaiheessa, joten minun on turha lähteä spekuloimaan kovin yksityiskohtaisesti. Ne yleiset linjat ovat tärkeitä. Tarvitaan edunvalvontaa. Sinänsä asento on myönteinen, koska linjanvetoja on tämän ajatuksen puolesta tehty.

Tampereella toivotaan, että raitiotien ensimmäisen vaihteen rakennustyöt pääsisivät alkamaan jo kahden, kolmen vuoden kuluttua.

Suosittelemme sinulle