Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Oinonen: "Höpöhöpö-laki ei mene läpi" – tasa-arvoisesta avioliittolaista tiukka äänestys

Eduskunta käsittelee torstaina kansalaisaloitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista. Rintamalinjan vastakkaisilla puolilla olevat kansanedustajat arvioivat, että lain äänestyksestä tulee aikanaan tasaväkinen.

Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen ja Perussuomalaisten Pentti Oinonen ovat eri mieltä tasa-arvoisen avioliittolain tarpeellisuudesta..
Terhi Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sukupuolineutraali avioliittolaki jakoi jyrkästi kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen ja Pentti Oinosen mielipiteet Ylen aamu-tv:ssä.

Samaa sukupuolta olevien avioliittolakia kannattavan vasemmistoliiton Pekosen mukaan laissa on kysymys tasa-arvosta, oikeudenmukaisuudesta ja ihmisoikeuksista.

– Meidän pitäisi lainsäätäjinä katsoa tätä lain näkökulmasta. Kaikki suomalaiset ihmiset olisivat lain edessä samanarvoisia. Tällä hetkellä avioliittolaki ei tätä toteuta. Siksi pidän erittäin tärkeänä, että tämä lakialoite menisi läpi eduskunnassa ja laki saataisiin voimaan.

Lakia vastustava perussuomalaisten Pentti Oinonen katsoi, että lailla ei mitään tekemistä tasa-arvon kanssa; kysymys tasa-arvosta on paljon laajempi. Oinosen mukaan laki ei ole tasa-arvoinen, koska siinä ei oteta kantaan esimerkiksi lähisukulaisten avioliittoon tai moniavioisuuteen.

Oinonen perusteli kielteistä kantaansa neljällä kohdalla: biologialla, Raamatulla, terveellä järjellä sekä suomalaisilla arvoilla ja perinteillä.

– Jos ajatellaan lasten syntymistä, on aivan mahdottomuus, että kaksi miestä synnyttää lapsen. Minusta on luonnotonta, että kaksi samaa sukupuolta olevaa menee naimisiin. Mielestäni lapsi tarvitsee aina isän ja äidin. Olemme kristitty kansa, tästä syystä ei voi hyväksyä, että samaa sukupuolta olevilla on lapsi. Arvot ja perinteet ovat tästä yhteiskunnasta hävinneet. Jos tämä laki hyväksytään, niin silloin voidaan vaatia ihan mitä vaan.

"Suomi tasa-arvon takapajula"

Aino-Kaisa Pekonen totesi, että hän ei aina ymmärrä lain vastustajien perusteluita. Ne karkaavat hänen mielestään muihin asioihin, kuten seurakuntiin, adoptioon, lapsen oikeuteen äitiin ja isään.

– On ihan oikein, että kahdella ihmisellä, jotka rakastavat toisiaan, pitää olla oikeus avioitua ja saada yhtäläiset oikeudet esimerkiksi samaan sukunimeen ja adoptioon. En ymmärrä tätä biologia-argumenttia. Meillä on paljon aviopareja, jotka eivät voi saada lapsia tai yksinhuoltajaperheitä, joista toinen vanhempi puuttuu. Lisäksi adoptiossa on kysymys lapsen oikeudesta vanhempiin eikä toisinpäin.

Pekonen katsoi myös, että kaikki kirkot pitää pitää erillään keskustelusta. Hänen mukaansa kirkoilla on oikeus valita, ketkä he vihkivät alttarillaan. Pekonen muistuttaa, että monet muut maat ovat hyväksyneet tasa-arvoisen avioliittolain kauan sitten; Suomi on ihmisoikeuksien takapajula, asiasta on vain puhuttu vuosikausia.

Laista tulossa täpärä äänestys

Molemmat kansanedustajat arvioivat, että lakialoitteen eteenpäin lähettämisestä käydään tiukka keskustelu.

Pentti Oinosen mukaan eduskunnassa olisi tänä päivänä miljoona tärkeämpääkin asiaa käsiteltävä kuin tämä lakialoite.

– Eläkeläiset ja lapsiperheet voivat huonosti. Miksi hallituksen kansanedustajat eivät hoida heidän asiaansa, vaan tarttuvat homokeskusteluun, jolla ei ole mitään tekemistä kansakunnan eteenpäin viemisellä?

Oinonen ei usko, että lakialoitteella on menestymisen mahdollisuuksia eduskunnassa.

– Tämä höpöhöpö-laki ei tule menemään läpi. Kunnioitan myös toisia mielipiteitä asiassa, mutta terve järki voittaa salissa. Toivottavasti tämä lakialoite menee roskakoriin.

Eduskunnan lakivaliokunnassa istuva Aino-Kaisa Pekonen puolestaan toivoi, että valiokunnassa lakialoitteesta käydään normaali asiantuntijakuuleminen ja siitä tehdään mietintö, josta sitten aikanaan äänestetään eduskunnassa. Hän oli kuitenkin vielä epäileväinen, että aloite lopulta etenee laiksi.

Taloustutkimuksen kyselyn mukaan suomalaisten enemmistö kannattaa samaa sukupuolta olevien avioliittoa. Kyselyssä 58 prosenttia vastanneista kannatti tasa-arvoista lakia.

Oinonen ei kannata kansanäänestyksen järjestämistä laista, kansanedustajien kuuluu tehdä päätös. Hän oli myös varma, ettei lakia hyväksyttäisi kansanäänestyksessä. Pekonen taas antaisi kansan päättää.

A-studio jatkaa keskustelua aiheesta perjantaina 21.2. kello 21 TV1:ssä

Suosittelemme sinulle