Hyppää sisältöön

Suomen ja Ruotsin jääkiekkopeli voi aiheuttaa patoutunutta vihaa - "Työnantajat joustakaa"

"Työnantajien pitää olla tarkkoja, mitä he tekevät ja mitä sanovat. Siinä on huolimattomuutta ja välillä ihan suoranaista tyhmyyttäkin, kun ei ymmärretä, miten pienetkin asiat voivat vaikuttaa työntekijöiden työmoraaliin ja työssä viihtyvyyteen."

Kuvan henkilöillä ei ole mitään tekemistä jutun kanssa. (Arkistokuva) Kuva: Tomi Hänninen

Huonotuulisuus voi patoutua työntekijöihin pitkäksi aikaa, jos he eivät saa katsoa Suomen jääkiekko-otteluita työaikana. Tätä mieltä on Tampereen yliopiston emeritusprofessori Markku Ojanen, joka tunnetaan niin sanottuna onnellisuusprofessorina.

- Työnantajien on hyvä muistaa, että negatiivisissa asioissa tapahtuu kasautumista. Niissä työntekijöiden muisti on jonkun verran pidempi kuin myönteisissä asioissa. Kielteiset asiat ovatkin psykologisesti paljon painavampia kuin myönteiset.

Ojasen mielestä työnantajien olisikin annettava työntekijöidensä katsoa Suomen ja Ruotsin jääkiekon välieräottelu Sotshin olympialaisissa perjantaina.

- Se voi antaa työnantajasta huonon kuvan, jos tässä asiassa ollaan kovin kireitä. Eri asia on se, jos on jotain välttämätöntä, mutta työnantajana minä olisin kohtalaisen joustava. Nykyajan työelämähän on aika kiireistä ja pakkotahtistakin. Mielestäni työnantaja saakin itselleen huomattavasti pisteitä, jos se joustaa.

Ojanen perustelee kantaansa myös sillä, että työntekijöiden motivaatio kasvaa, kun he saavat katsoa pelin ilman riitaa, mistä on hyötyä myös työnantajille työntekijöiden entistä parempana työtehokkuutena.

- Työnantajien pitää olla tarkkoja, mitä he tekevät ja mitä sanovat. Siinä on huolimattomuutta ja välillä ihan suoranaista tyhmyyttäkin, kun ei ymmärretä, miten pienetkin asiat voivat vaikuttaa työntekijöiden työmoraaliin ja työssä viihtyvyyteen.

Professori: Työnantajien oltava aloitteellisia

Työoikeuden professori Seppo Koskinen kertoi eilen Yle Urheilulle, että Suomen jääkiekko-otteluiden katsominen ilman lupaa työaikana voi pahimmillaan johtaa jopa potkuihin.

- Terve järki ja psykologinen puoli puoltavat joustavuutta, mutta en pidä hyvänä sitä, että katsotaan ilman lupaa. Työnantajien olisikin mieluummin omasta aloitteestaan sanottava, että kyllä me voidaan nyt katsoa – jos ei koko ottelua, niin katsotaan edes jonkin verran. Se olisi molemmille osapuolille mukavampaa, sanoo Ojanen.

Jos työntekijät saavat luvan katsoa Ruotsin ja Suomen jääkiekko-ottelun, Ojanen uskoo, että työntekijät tekevät helposti pikkuisen ylimääräistäkin töissä. Urheilijoidenhan hyvät olympiasuoritukset parantavat suomalaisten mielialaa ainakin hetkeksi.

_Suomen ja Ruotsin peli alkaa perjantaina kello 14. _

Suosittelemme sinulle