Hyppää sisältöön

Falun Gong-puheet olivat liikaa Perussuomalaisille – varavaltuutetulle potkut

Belle Selene Xia arvelee, että erottamisen taustalla on hänen ulkomaalaistaustansa. Xian ja Perussuomalaisten kiistasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Belle Selene Xia
Kuva: Yle
Yle Helsinki

Helsingin Perussuomalaisissa kuohuu jälleen. Varavaltuutettu Belle Selene Xia on erotettu Perussuomalaisten valtuustoryhmästä. Perussuomalaisten Helsingin piirin hallitus perustelee erottamispäätöstä Xian puolueelle aiheuttamalla kielteisellä julkisuudella.

Xia on muun muassa ottanut voimakkaasti kantaa Kiinassa toimivaa Falun Gong -liikettä vastaan.

– Painavin syy hänen erottamiseen olivat nämä Falun Gong-lausunnot, joissa hän muun muassa totesi, että toista mieltä olevat ansaitsevat kuoleman, kertoo Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Harri Lindell.

Helsingin Sanomat kertoi torstaina, että Xia oli käynyt alkuvuonna sähköpostikirjeenvaihtoa Kiinan ihmisoikeuksia käsitelleen seminaarin järjestäjien kanssa. Viesteissä Xia oli ottanut voimakkaasti kantaa Kiinan viranomaisten vainoamaa Falun Gong -liikettä vastaan. Hän oli todennut, että "ihminen, jonka tavoitteena on tuhota Kiinaa ja kaataa Kiinan hallitusta, on maanpetturi ja ansaitsee kuolemantuomion".

Lindellin mukaan Xia on myös arvostellut muita puolueensa jäseniä ja tehnyt johdon tietämättä valituksen valtuuston puheenjohtajan, vihreiden Mari Puoskarin toiminnasta.

– Kun Belle ei saanut kyselytunnilla vastauspuheenvuoroa, niin hän esitti kritiikkiä Puoskaria kohtaan. Itse en ollut tietoinen tästä. Kuulin asiasta vasta ilmastoseminaarissa Finlandia-talolla ja siellä minulle kerrottiin, että Puoskarin toiminta ei ole ollut moitittavaa.

"Helsingin Perussuomalaiset rikkovat sääntöjä"

Xia kiistää Lindellin syytökset. Hän kieltää rikkoneensa Helsingin piirin sääntöjä. Hänen mukaansa Perussuomalaisten valtuustoryhmä itse rikkoo sääntöjä.

– Valtuustoryhmän sääntöjen mukaan valtuutetulle pitää antaa kirjallinen huomautus mikäli hän on rikkonut valtuustoryhmän sääntöjä. Sen jälkeen voi vasta erottaa. En ole saanut kirjallista huomautusta.

Xia ihmettelee Falun Gong-puheista puheista syntynyttä porua.

– Ryhmän on kokouksissa on todettu, että se on minun yksityisasia.

Xia arvostelee voimakkaasti etenkin Harri Lindellin toimintaa valtuustoryhmässä. Xian mukaan Lindell on rikkonut toistuvasti valtuustoryhmän sääntöjä vuodesta 2013 alkaen.

– Lindell on muun muassa tehnyt todistetusti valtuustossa kannanottoja, jotka ovat perussuomalaisten ohjelman ja aatteen vastaisia. Hän on levittänyt valheellisia tietoja usean ryhmän jäsenen toiminnasta. Hän on toiminut budjettineuvotteluissa enemmistön kannan vastaisesti keskustelematta asiasta ryhmän kanssa etukäteen, Xia luettelee.

Xia arvelee, että hänen ulkomaalaistaustansa on vaikuttanut erottamiseen.

– Helsingin perussuomalaisten valtuustoryhmässä ja piiriyhdistyksessä on jäseniä, jotka rikkovat toistuvasti sääntöjä ja esittävät kantoja, jotka ovat perussuomalaisen aatteen ja ohjelman vastaisia. Heille ei ole tullut mitään.

– En ole todistetusti rikkonut valtuustoryhmän sääntöjä enkä tehnyt kannanottoja vastaan perussuomalaisten ohjelmaa tai aattetta ja sitten minulle käy näin, Xia sanoo.

Suosittelemme sinulle