Hyppää sisältöön

Ukrainaan yritetään saada nopeasti hallitus, presidentin tehtävät puhemiehelle

Parlamentti päätti sunnuntaina antaa presidentin tehtävät tilapäisesti parlamentin uudelle puhemiehelle Oleksandr Turtšinoville.

Ukrainan väreihin maalattu Neuvostoarmeijan monumentti Sofiassa 23. helmikuuta. Kuva: Nikolay Doychinov / AFP / Lehtikuva
Katriina Töyrylä

Ukrainan parlamentti on päättänyt sunnuntaina antaa presidentin tehtävät tilapäisesti parlamentin uudelle puhemiehelle Oleksandr Turtšinoville. Turtšinov on oppositiojohtaja Julia Timošenkon liittolainen.

Turtšinov kehotti sunnuntaina kansanedustajia sopimaan pikaisesti uudesta hallituksesta.

Hän sanoi, että neuvottelujen kansallisen yhtenäisyyden hallituksesta tulisi alkaa välittömästi ja hallituksesta tulisi sopia tiistaihin mennessä.

Vankilasta lauantaina vapautuneen Timošenkon Isänmaa-puolueen kansanedustaja Nikolai Tomenko sanoi aiemmin uutistoimisto Itar-Tassille, että puolueen ehdokkaita pääministeriksi ovat Timošenko, Arseni Jatsenjuk ja Pjotr Porošenko.

Ukrainan parlamentti äänesti lauantaina presidentti Viktor Janukovitšin erottamisesta. Janukovitš syytti lauantaina parlamentin toimintaa laittomaksi ja sanoi, ettei aio erota.

Uutistoimisto Reutersin mukaan parlamentti päätti sunnuntaina erottaa ulkoministeri Leonid Kozharan, joka on Janukovitšin liittolainen. Uutta ministeriä ei ole toistaiseksi nimitetty.

Perjantaina parlamentti erotti sisäministeri Vitali Zahartšenkon. Tilalle nimitettiin lauantaina väliaikaisesti Timošenkon liittolainen Arsen Avakov. Janukovitšin puoluetta edustava parlamentin puhemies Volodimir Rybkov puolestaan erosi lauantaina ja parlamentti nimitti seuraajaksi Turtšinovin.

Suosittelemme sinulle