Hyppää sisältöön

Pelastaako biopankki henkesi?

Auria biopankin johtajan mukaan suomalaiset antavat mielellään paloja itsestään lääketieteelle. Biopankista voi myös saada puhelun, jos on tietämättään sairas.

Suomen ensimmäinen biopankki avaa ovensa maaliskuussa. Kuva: Niko Kotiranta / Yle

Suomen ensimmäinen biopankki Auria avaa ovensa Turun yliopistollisen sairaalan yhteyteen maaliskuussa. Pankki toimii jo, vaikka virallista lupaa ei Valviralta olekaan vielä hellinnyt.

Pankki ei aloita tyhjästä, sillä Turun yliopistollisen sairaalan omiin varastoihin on tallennettu näytteitä 1930-luvulta asti.  Pankkiin kelpuutetaan kuitenkin vain sähköiseen järjestelmään 1993 alkaen kirjatut näytteet. Myös kuluneen vuoden aikana osa Tyksin potilaista on antanut tallentaa näytteensä pankkiin.

90-luvulla koepalan antanut ei ole voinut antaa suostumustaan palastensa käyttöön tutkimuksessa. Jälkikäteen sen voi kuitenkin kieltää. Aurian johtajan Heli Salminen-Mankosen mukaan vain harva tekee niin.

- Suomalaiset ovat todella tutkimusmyönteisiä, ja yhteistä hyväähän biopankin avulla on tarkoitus tehdä. Jos haluamme parempaa terveyttä ja uusia lääkkeitä, biopankki on yksi tapa.

Vain tutkija saa lainan biopankista

Salminen-Mankosen mukaan etenkin syöpä- sekä sydän- ja verisuonisairauksien näytteet ovat tervetulleita. Jo nyt neljäsosa pankin näytteistä on kerätty syöpää sairastavilta. Sairaalan yhteydessä toimiva pankki mahdollistaisi myös kansansairauksien laajamittaisen tutkimisen.

- Jos olemme kiinnostuneita kansanterveyden ongelmista, pelkät kudosnäytteet eivät riitä. Siitä syystä keräämme yhden ylimääräisen verinäytteen, joka otetaan normaalin näytteenoton yhteydessä.

Biopankki voi lainata aineistoaan tutkijoille ja tutkijaryhmille ympäri Suomen, kunhan niiden tekemä tutkimus on eettistä ja pankista löytyy sopiva aineisto. Pankki voi myös tehdä itsenäistä tutkimusta.

Vaikka biopankin on ensisjaisesti tarkoitus hyödyttää suomalaista lääketieteen tutkimusta, saattaa yksittäinenkin kaduntallaaja kiittää päivää, jona antoi ylimääräisen verinäytteen. Potilaiden henkilötiedot pysyvät pankissa salassa, sillä näytteet koodataan. Tutkijat eivät tiedä, keneltä mikäkin näyte on otettu. Poikkeustilanteissa biopankin johtaja voi purkaa henkilötietojen salauksen.

- Jos ihmisen terveydentilasta paljastuu jotain, mihin voisi hoidolla tai elämäntapamuutoksilla vaikuttaa, voimme informoida hoitavaa lääkäriä. Suostumuslomakkeessa kysytään, suostuuko ihminen siihen, että hän voi saada tämän tiedon.

Biopankki ei ole uusi keksintö, vaikka Auria onkin lajissaan Suomen ensimmäinen. Ruotsissa biopankkeja on satoja. Länsinaapurissa kuitenkin jokaisen tutkijan omaan pakastimeen säilötyt näytteet lasketaan biopankiksi. Salminen-Mankonen arvelee, että Suomessa vain yliopistolliset sairaalat ja THL seuraavat Auriaa.

Auriasta erikoisen tekee se, että pankki toimii tutkimuksen ja hoidon välimaastossa. Sairaaloiden kyljessä toimivia pankkeja on maailmalla harvassa.

Suosittelemme sinulle