Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Valoa tunnelin päässä – sijoitukset kasvuyrityksiin lähes kaksinkertaistuivat

Nokian matkapuhelimien jälkeisen Suomen tulevaisuudessa on valonpilkahduksia. Muun muassa suomalaiset ja ulkomaiset pääomasijoitusyhtiöt sijoittivat viime vuonna 280 miljoonaa euroa alkuvaiheessa ponnisteleviin yrityksiin. Toissa vuoteen verrattuna summa on lähes kaksinkertainen.

Taulukko.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Hannu Tikkala
Avaa Yle-sovelluksessa

Kotimaiset ja ulkomaalaiset yritykset uskovat aiempaa vahvemmin aloitteleviin yrityksiin Suomessa. Sijoittajat laittoivat pääomaa yrityksiin lähes kaksinkertaisen määrän verrattuna toissa vuoteen.

Erityisen positiivista luvuissa on ollut se, että ulkomaiset sijoittajat ovat löytäneet Suomen. Kun toissa vuonna ulkomaalaista pääomaa aloitteleviin yrityksiin virtasi 68 miljoonaa euroa, viime vuonna luku kasvoi 159 miljoonaan euroon.

– Kasvua selittää paljolti peliyhtiö Supercellin rahoituskierros. Mutta muutenkin ulkomaisten sijoitusten kasvu oli viiden prosentin luokkaa, kertoo Suomen pääomasijoitusyhdistyksen toimitusjohtaja Marika af Enehjelm.

Toimitusjohtaja af Enehjelmin mukaan kasvu ei välttämättä vielä ole ohi. Ruotsissa kasvuyrityksiin sijoitettiin kaksinkertainen määrä pääomaa, jos summa suhteutetaan maiden bruttokansantuotteeseen.

Odotuksia kasvusta tukee myös bisnesenkeleitä edustava Fibanin hallituksen puheenjohtajan Riku Asikaisen näkemys suomalaisista yrittäjistä. Paitsi että nuorten yrittäjien määrä on noussut, heidän yritysideansa ovat myös aiempaa valmiimpia.

– Nyt 26-vuotias vastavalmistunut ajattelee perustavansa start up -yrityksen. Ennen asia ei ollut näin, Asikainen sanoo.

Bisnesenkelillä tarkoitetaan henkilöä, joka sijoittaa rahaa alkuvaiheen yritykseen. Enkelit pyrkivät auttamaan yrityksen kasvuun, jotta heidän sijoituksestaan tulee tuottoisa.

Pääomasijoitusyhdistyksestä muistutetaan, että ilman kasvuyrityksiä Suomeen ei saada uusia työpaikkoja. Rahoitusta saaneet yritykset ovatkin luoneet muihin yrityksiin verrattuna viisi prosenttiyksikköä enemmän työpaikkoja.

Sijoittajat irtaantuivat yrityksistä ennätystahtiin

Viime vuonna pääomasijoittajat irtaantuivat ennätystahtiin yrityksistä. Yrityksistä lähti viime vuonna yhteensä 99 sijoittajaa, kun toissa vuonna luku oli 83.

Lähes kolmasosa irtaantumisista tapahtui teollisuuskaupoissa. Pääomasijoitusyhdistyksen toimitusjohtaja af Enehjelm katsoo, että taustalla on sopiva ajoitus.

– Noin viisi vuotta sitten tehtiin merkittävä määrä sijoituksia. Nyt on tullut sopiva ajankohta irtaantua yrityksestä.

Keskimäärin bisnesenkelit pyrkivät kotiuttamaan sijoituksen tuotot kahdeksassa vuodessa. Kaikki sijoitukset eivät kuitenkaan ole tuottaneet tulosta.

Bisnesenkelien tilastoista selviää, että lähes 40 prosenttia sijoittajista menetti kokonaan sijoituksensa. Puheenjohtaja Asikaisen mukaan kasvuyritykseen sijoittamisessa onkin kyse suurista riskeistä.

– Tämä vain osoittaa sen, että bisnesenkelien on sijoitettava useisiin yrityksiin, Asikainen toteaa.

Kasvuyrityksiin sijoittamisessa suuret tappiot katetaan suurilla tuotoilla.

Suosittelemme sinulle