Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Lomautuksiin päätynyt Päijät-Hämeen sote-yhtymä kaipaa kunnilta lisää rahaa

Jäsenkunnat ovat asettaneet tälle ja seuraaville vuosille liian ahtaat taloudelliset raamit, sanoo Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän johtaja Jouni Mutanen. Yhtymään on jo nyt uponnut kuntien rahaa miljoonia euroja arvioitua enemmän.

PHKS.
Kuva: Yle
Katariina Luoma
Avaa Yle-sovelluksessa

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän talousongelmia yritetään ratkoa lomautuksilla. Yt-neuvotteluiden päätteeksi päätettiin lomauttaa 2 500 ihmistä. Lomautukset eivät kuitenkaan yksistään ratkaise yhtymän rahapulaa.

Sote-yhtymän johtaja Jouni Mutanen toivoo kunnilta jatkossa enemmän rahaa ja joustoa.

- Täytyy rehellisesti sanoa, että jäsenkunnat ovat asettaneet meille tälle ja seuraaville vuosille liian ahtaat taloudelliset raamit. Odotamme, että jäsenkunnat osoittavat meille jatkossa sellaisen rahoituksen, jolla äärettömän tärkeistä tehtävistä selvitään paremmin.

Mutanen myöntää, että yhtymällä on toiminnassaan kehittämisen varaa.

- Tänä vuonna epätasapaino toiminnan ja talousarviomme välillä on sen verran suuri, että tarvitsemme poikkeusluonteisia omia toimenpiteitä. Lisäksi tarvitsemme kunnilta joustoa ja vastaantuloa. Kumpaakin tarvitaan tässä tilanteessa.

"Ylityksiä on jo maksettu"

Lahden sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Hannu Himanen (kok.) ei lämpene Päijät-Hämeen sote-yhtymän rahoitustoiveille.

- Kunnat ovat niin ahtaalla, että jos mitään mullistavaa tapahdu, on vaikea uskoa, että narut rupeaisivat löystymään.

Himanen muistuttaa, että yhtymä on useaan kertaan ylittänyt omistajakuntien kanssa palveluneuvotteluissa sovitut joustovarat.

Kunnat ovat niin ahtaalla, että on vaikea uskoa, että narut rupeaisivat löystymään.

Hannu Himanen

- Olemme maksaneet viime vuonna 12 miljoonaa ylitystä, ja tänä vuonna tiedossa on jo 4–5 miljoonaa euroa. Ne on ollut pakko maksaa, mutta tiukkoja neuvotteluja käydään koko ajan.

Säästöjä olisi löydettävä, mutta potilaiden hoidosta ei voi tinkiä. Himanen suuntaisi katseen järjestelmien tehostamiseen. Hän toivoo yhtymän ryhdistäytyvän muun muassa ajantasaisten kustannuslaskelmien laatimisessa.

- Oletan, että osaaminen ja viisaus on siellä, missä toimitaan. Jos Lahden kaupungissa joudutaan tulemaan toimeen miljoonaluokkaa pienemmillä rahoilla kuin aiemmin, tuntuu omituiselta, ettei keskussairaala pysty sopeuttamaan toimintojaan menoihin, Himanen kritisoi.

Suosittelemme