Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Koiranulkoiluttajat löysivät yli kymmenen miljoonan arvoisen kulta-aarteen – video

Aarre saattaa olla suurin Yhdysvalloista koskaan maahan haudattuna löydetty. Kultakolikkokätkö on peräisin Kalifornian kultakuumeen ajoilta.

Koiraansa ulkoilluttanut pariskunta löysi yli kymmenen miljoonan dollarin arvoisen kulta-aarteen Kaliforniassa Yhdysvalloissa. Kätköstä löytyi yhteensä 1400 kappaletta 1800-luvun puolivälin kultarahaa. Kuva: Reuters
Marika Kataja-Lian
Avaa Yle-sovelluksessa

Koiraansa ulkoilluttanut pariskunta löysi yli kymmenen miljoonan dollarin arvoisen kulta-aarteen Kaliforniassa Yhdysvalloissa. Aarre saattaa olla suurin Yhdysvalloista koskaan löydetty.

Maasta pilkistänyt ruosteinen metallipurkki oli kiinnittänyt ulkoilijoiden huomion. Heidän löydettyään metallipurkista kultakolikoita, he kaivoivat laajemmin ympäristöstä ja löysivät loputkin kultakätköstä.

Kätköstä löytyi yhteensä 1 427 kappaletta 1800-luvun puolivälin ja loppupuolen kultarahaa kahdeksasta eri metallipurkista. Kultakuumeen ajan rahat olivat erinomaisessa kunnossa.

Kolikoita arvioinut asiantuntija Don Kagin ei ole urallaan törmännyt vastaavaan maahan piilotettuun kultakätköön.

– Kysessä on ensimmäinen kerta urallani, 46 vuoteen, kun mitään tämän kokoluokan aarretta on löytynyt maahan haudattuna. Ei sitä voi ajatella, ehkä saattaa laitesukeltaessaan löytää haaksirikkoutuneen laivan, mutta ihmiset eivät mene ulos ajatellen "ehkä löydän joitain kolikoita", Kagin hämmästelee.

Kolikoiden alkuperäistä kätkijää ei tiedetä. Kultakolikot on lyöty 1847–1894 ja ne oli sullottu eri ikäisiin 1800-luvun metallipurkkeihin.

Valtaosa kolikoista on lyöty San Franciscossa, mutta osa on peräisin jopa Georgian osavaltiosta saakka. 5, 10 ja 20 dollarin nimellisarvoiset kultakolikot näyttivät olevan upouusia kätkemishetkellä, eivätkä ne ole juuri kärsineet hautaamisestaan. Niiden sisältämän pelkän kullan arvo on nykyrahassa 27 000 dollaria, mutta osa kolikoista on niin harvinaisia, että saattavat nousta yli miljoonaan dollariin kappalehinnaltaan.

Pariskunta aikoo myydä osan löytämistään rahoista Kaginin avulla verkkokaupassa.

Aarteen löytäjät ovat pysyneet poissa julkisuudesta. Aarre löytyi koiranulkoiluttajien omalta maalta Pohjois-Kaliforniasta, kukkulaisesta maastosta alueelta, joka nimettiin 1800-luvun puolivälin kultakuumeen aikana "Gold Countryksi".

Suosittelemme