Hyppää sisältöön

Putin määräsi suuren sotaharjoituksen Länsi-Venäjälle – Ukrainan rajalle

Uutistoimistojen mukaan harjoituksella on määrä testata asevoimien taisteluvalmiutta. Tuoreeltaan sotaharjoituksen arvellaan olevan Venäjän reaktio Ukrainan tilanteeseen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kokouksessa Novo-Ogaryovon asunnollaan 26. helmikuuta. Kuva: Mihail Metzel / RIA Novosti / AFP / Lehtikuva

Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt pikaisen sotaharjoituksen Venäjän länsiosaan. Uutistoimistojen mukaan harjoituksella on määrä testata asevoimien taisteluvalmiutta.

– Venäjän federaation presidentin määräyksen mukaisesti läntisen sotilasalueen joukot asetettiin hälytystilaan tänään kello 14, sanoi puolustusministeri Sergei Shoigu uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Venäjän länsiraja on yhteinen Ukrainan kanssa. Harjoituksen katsottiin tuoreeltaan olevan Venäjän reaktio Ukrainan vallanvaihdokseen.

Shoigun mukaan sotaharjoitus suoritetaan kahdessa vaiheessa, joista viimeisin päättyy maaliskuun 3. päivänä. Harjoitukseen osallistuu joukkoja myös Keski-Venäjältä. Maajoukkojen lisäksi harjoitukseen osallistuvat muun muassa ilmavoimat sekä laskuvarjojoukot.

Yhdysvallat ja EU ovat varoittaneet Venäjää sotilaallisesta puuttumisesta Ukrainan tilanteeseen. Venäjä puolestaan on sanonut, ettei aio puuttua Ukrainaan, mutta on samaan hengenvetooon syyttänyt, että länsivallat ovat niin tehneet.

Pääministeri Dmitri Medvedev kuitenkin sanoi maanantaina, että Venäjän edut ja kansalaiset Ukrainassa ovat vaarassa. Kielenkäyttö muistutti lausuntoja, joilla Medvedev puolusti hyökkäystä Georgiaan 2008, jolloin hän oli presidenttinä.

Suosittelemme sinulle