Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Tutkimus: Kasvisruoka laskee verenpainetta

Kasvisten syöminen on verenpaineongelmaisille varteenotettava vaihto, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.

Jessikka Aro
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuoreen tutkimuksen mukaan kasvisruokavalioon vaihtaminen voi auttaa verenpaineen hallinnassa. Jama Internal Medicine -lehden julkaisemat tutkimustulokset osoittavat, että kasvissyöjllä sekä yläpaine että alapaine ovat keskimäärin matalammat kuin sekaravinnon syöjillä.

Tulosten perusteella kasvissyöntiä voi pitää varteenotettavana vaihtoehtona verenpaineongelmaisille, mutta se myös ehkäisee verenpainetautia.

Tutkimustuloksista ei ilmene, minkälainen kasvisruokavalio alentaisi verenpainetta parhaiten. Tämän selvittämiseksi tutkijat suosittavat, että erilaisten kasvisruokavalioiden terveyshyötyjä tutkitaan lisää.

Kasvissyönti on tutkitusti muutoinkin terveellistä. Kasvisruokavalio voi pienentää ainakin diabeteksen ja sydän- ja verisuonioireiden riskiä sekä pidentää elinikää.

Tulokset perustuvat 39 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut 22 000 nelikymppistä miestä ja naista.

Suosittelemme