Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Istuminen pannaan Joensuussa – oppilaat hytkyvät palloilla

Joensuulaiskoulussa on heitetty tuolit nurkkaan. Kokeiluluokassa ei enää nökötetä paikallaan, vaan opiskellaan pallon päällä tai seisten. Opettajan mukaan hiljainen hytkyminen jopa rauhoittaa oppitunteja.

Joensuun normaalikoulussa on tuoliton luokka.
Kuva: Anu Rummukainen / Yle
Anu Rummukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Joensuun normaalikoulun matematiikan oppitunneilla on luovuttu tuoleista. Oppilaat saavat valita seisomapaikat tai istumisen jumppapallojen päällä.

– Miusta tämä on ollut ihan kivaa. Ei ne ihan hirveenä ole vaikuttaneet opiskeluun. On se treenannut ainakin selkä- ja vatsalihaksia, jos ei muuta, lukiolainen Linda Typpö naurahtaa.

Idea jumppapalloista ja seisomapaikoista tuli koulun oppilaan vanhemmalta. Matematiikan opettaja Lasse Eronen päätti tarttua härkää sarvista ja kokeilla nuorten kanssa kuinka tuolittomuus toimii. Yllättäen hytkyvä luokka jopa rauhoittaa oppimistilannetta.

Jos jokaista oppilasta seuraa silmästä silmään, merisairaaksi tulee.

Lasse Eronen

– Jos jokaista oppilasta seuraa silmästä silmään, merisairaaksi tulee. Jos ajattelee kokonaisuutta verrattuna muihin tilanteisiin, tämä on rauhallisempaa siinä mielessä, että nyt ei tarvitse opettajana keskittyä siihen, että oppilaat pysyisivät rauhallisina. Siinä pallolla voi purkaa tarpeen liikkua. Saa oikaista itsensä ja sitten voidaan keskittyä asiaan.

Hytkyvät oppilaat rauhallisia

Istumisella on huonoja terveysvaikutuksia, kuten esimerkiksi selkävaivat. Australialaistutkimuksen mukaan liiallinen istuminen saattaa jopa lyhentää elinikää. Jumppapallot ovat tuoneet joensuulaiskouluun terveyden edistämisen lisäksi positiivista virettä.

– Tunnit ovat hauskempia kuin aikaisemmin. Matematiikka on ajateltuna hyvin kuivaa. Tässä voidaan koetella mitä matematiikan vakavuus tarkoittaa. Se tarkoittaa sitä, että me tehdään päätelmiä ja ratkaistaan ongelmia, mutta se ei tarkoita etteikö me voitaisi olla rennommin, Eronen laskelmoi.

Tunnit ovat hauskempia kuin aikaisemmin.

Lasse Eronen

Mikäli kokeilu onnistuu, saatetaan tuoleista luopua useammassakin luokassa.

– Mitään estettä sille ei varmaan ole. Pallot ovat aika halpoja. Sitä kautta voidaan ainakin tarjota mahdollisuus opiskelijoille lähteä kokeilemaan, Joensuun normaalikoulun lukion rehtori Marita Hokkanen sanoo.

Rehtori kertoo, ettei vielä tiedetä edistääkö vai estääkö kokeilu oppimista.

– Toivomme, että uudenlainen ympäristö lisäisi hyvinvointia, parantaisi sosiaalisia suhteita, rentouttaisi ja vapauttaisi oppimaan, Hokkanen toivoo.

Suosittelemme