Hyppää sisältöön

Yle Krimillä: Mielenosoittajat vastustavat kielilakia ja vaativat Krimille oikeutta päättää asioistaan

Ylen kirjeenvaihtajan mukaan mielenosoittajat sanovat, etteivät halua sotaa, mutta varautuvat siihen.

Lippuja kantavia mielenosoittajia on kokoontunut Krimin alueen pääkaupungin Simferopolin keskustaan mielenosoitukseen.
Venäjänmielisiä mielenosoittajia on kokoontunut Krimin alueen pääkaupungin Simferopolin keskustaan. Kuva: Epa / Arthur Shwarts
Ilpo Pajunen

Useita satoja venäjänmielisiä mielenosoittajia on kokoontunut Krimin alueen pääkaupungin Simferopolin keskustaan osoittamaan mieltään, kertoo paikalla oleva Ylen Moskovan-kirjeenvaihtaja Marja Manninen.

Keskustan aukiolla olevat mielenosoittajat ovat kaikki venäjänkielisiä ja -mielisiä ja he vastustavat Ukrainan päätösvaltaa Krimin alueella.  Aukiolle johtavat kadut on suljettu, eikä paikalle pääse muita kuin sitä ympäröivillä alueella asuvia, jotka ovat yleensä venäjänkielisiä.

Mielenosoittajat korostavat, että Krimin pitää saada päättää itse asioistaan. Mannisen mukaan he vakuuttavat, että eivät halua sotaa, mutta varautuvat siihen.

Mielenosoittajat vastustavat tiukasti Ukrainan uuden hallinnon ajamaa kielilakia, joka tekisi ukrainasta maan ainoan virallisen kielen. Kielilaista puhutaan aukion varrella sijaitsevassa Krimin alueparlamentissa,  jossa venäläiset sotaveteraanit varmistavat turvallisuutta, kertoo Manninen. 

Simferopolin keskustassa liehuvat Venäjän liput, Ukrainan lippuja ei näy, kertoo Manninen.

Krim kuului Venäjään vuoteen 1954 asti, jolloin se liitettiin Ukrainan sosialistiseen neuvostotasavaltaan.

Suosittelemme sinulle