Hyppää sisältöön

Vanhan arvotalon remontissa historia löytyy seinistä ja lattioista

Tamperelaisen Näsilinnan perusparannustyömaalla on tehty mielenkiintoisia löytöjä. Vanhojen sanomalehtien lisäksi muun muassa sikarirasia ja mystinen nuolikotelo ovat nyt työmaakopin löytölaatikossa kahvitaukojen ilona.

Kuva: Mari Vesanummi /Yle

Milavida eli Näsilinna rakennettiin 1898 Tampereen keskustaan Näsinkalliolle. Näsilinnan remontista kiisteltiin vuosia, mutta nyt peruskorjaus on hyvässä vauhdissa. Kun korjaajat ovat purkaneet eristeet ja lattiat kallioon saakka, on rojun seasta löytynyt talon menneistä vuosista kertovia esineitä.

Työmaamestari Marjukka Haukkala on tehnyt monia löytöjä.

– Sanotaan, että olen kerännyt puolet näistä lehdistä, kun tykkään penkoa. Pojat ovat töitä tehdessään löytäneet lisää. Löysin myös tämän 100 vuotta vanhan tapetin. Sitä löytyi pari rullaa, Haukkala kertoo työmaakopissa säilytettävän aarrelaatikon sisällöstä.

Arvokasta tietoa alkuperäisestä sisustuksesta

Varsinkin tapettilöytö on herättänyt ihastusta. Haukkala vei rullista toisen arkkitehti Seija Hirvikalliolle. Vanhojen rakennusten restaurointi- ja peruskorjaussuunnitteluun erikoistunut Hirvikallio oli löydöstä innoissaan.

– Löytö antaa viitteitä siitä, millaiset pääkerroksen tapetit ovat olleet alunperin. Jäämiä muistakin tapeteista ja maaleista saattaa löytyä, kun maalarit aloittavat työnsä ensi viikolla, Hirvikallio sanoo.

– Kaikki löydökset ovat olleet sävyiltään vaaleaa, hentoa ja usein kukkakuvioista. Saamme arvokasta tietoa siitä, millainen tunnelma taloon on alunperin sisustettu.

Hirvikallio kertoo, että Näsilinnan pääkerrokseen palautetaan remontissa 1890-luvun värit. Lähes kaikissa saleissa on aikanaan ollut tapetit, joten tapettilöytö antaa suuntaa uusien tapettien valintaan.

Paljon tutkittavaa kahvitaukojen ratoksi

Lukuisat Näsilinnan rakenteista löydetyt sanomalehdet kertovat talon kokemista aikakausista.

Esimerkiksi sodan jälkeen julkaistusta lehdestä Haukkala kertoi löytäneensä seuranhakuilmoituksia, joissa helsinkiläismiehet etsivät tilallista leskirouvaa kirjeenvaihtoystäväksi. Toisessa ajankuvaa hyvin välittävässä ilmoituksessa etsittiin "kahta laatoittajaa ja paria naista töihin". 

1920-luvun sanomalehdessä taas pohdittiin Suomen valtateiden päällystemateriaalia. Asfaltti hävisi vielä tuolloin noppakivelle.

Aarrelaatikkoon on tuotu talon kätköistä löytyneitä puisia nuolia omassa puukotelossaan. Haukkala arvelee käsin veistettyjen nuolien olevan lasten leikkikaluja. Kuinkahan kauan lie kulunut aikaa siitä, kun nuolia on viimeksi käytetty, sitä voivat rakennusmiehet pohtia kahvitauoillaan.

Alunperin Peter von Nottbeckin asuinpalatsiksi rakennetun Milavidan peruskorjaus kestää vielä pitkään. Valmista pitäisi olla alkuvuonna 2015. Näsilinna muuttuu peruskorjauksen myötä ravintolaksi ja museotiloiksi. Remontin budjetti on 5,4 miljoonaa euroa.

Suosittelemme sinulle