Hyppää sisältöön

Poliittiset nuorisojärjestöt velvollisuudesta elättää omat vanhemmat – Kyllä, ei ja ehkä

Vasemmistoliitto ja demarit tyrmäävät, keskusta innostuu, kokoomus perää moraalia ja perussuomalaiset harkitsevat. Tätä mieltä ovat nuorisojärjestöt ehdotuksesta, että lapsilla pitäisi olla tarvittaessa omien vanhempien elatusvelvollisuus.

Susanna Koski, Teppo Säkkinen ja Li Andersson Kuva: Yle, Ilkka Ruuska ja Vasemmistoliitto

– Suomen Keskustanuoret esittää käänteistä elatusvelvollisuutta, jolloin aikuiset lapset ottaisivat enemmän vastuuta ikääntyvistä vanhemmistaan, luki Keskustanuorten puheenjohtaja Teppo Säkkisen jo keskiviikkona allekirjoittamassa kannanotossa.

Tuolloin perheoikeuteen erikoistunut professori Urpo Kangas ehdotti, että aikuiset lapset voitaisiin velvoittaa maksamaan esimerkiksi vanhempiensa laitospaikat, jos vanhempien oma eläke ei riitä.

Yle Uutiset kysyi asiaa myös muilta poliittisilta nuorisojärjestöiltä. Tulevien vuosien mahdolliset poliitikot ja lainsäätäjät ovat myös tulevaisuuden kestävyysvajeen maksajia.

Demarinuorten puheenjohtaja Joona Räsänen ihmettelee Keskustanuorten ulostuloa ja pitää sitä "pöyristyttävänä".

– Tervehdin ilolla, että keskustelua käydään, mutta toivoisin että keskustelussa huomioidaan pohjoismainen hyvinvointivaltio. Siinä pitää pysyä. En sulata sitä keskustelua, että meillä ei ole tähän varaa. No ei kai meillä olekaan varaa tällä nykyisellä työllisyysasteella, Demarinuorten Räsänen sanoo.

"Järjestelmässä pitää pysyä"

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Anderssonille ehdotus ei maistu ollenkaan. Hän haluaa pysyä sellaisessa järjestelmässä, jossa ikääntyvien hoiva rahoitetaan tulosiirtojen kautta ja kansalaisia verotetaan maksukyvyn mukaan myös tulevaisuudessa.

– Jos tiedetään, että hoitotarvepommi on odottamassa, niin se pitää ottaa veroratkaisuilla huomioon. Ei tarvitse välttämättä tuloveron korotuksia olla, vaan voihan olla muitakin veroja.

Andersson kiivastuukin nykymenosta, jossa "hoivapalveluilta ostetaan julkisin varoin yrityksiltä, jotka kiertävät veroja".

– Veropakolaiset pitää ensin saada verotuksen piiriin, Vasemmistonuorten puheenjohtaja sanoo.

"Vapaaehtoisena kyllä, mutta ei lailla"

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Koski ymmärtää ehdotuksen niin, että kyse "on jostakin suuremmasta, jota ei voi yksinomaan rahalla mitata".

– Kyse on moraalisesta vastuusta ja välittämisestä. Lapset huolehtivat siitä, että omat vanhemmat saavat arvokkaan elämän ehtoon. Ei sitä voi lailla säätää. Vapaaehtoisena kyllä, mutta ei lailla.

Kosken mukaan professorin ehdotuksessa on se hyvä puoli, että ihmiset joutuvat nyt pohtimaan, onko heillä moraalinen velvollisuus auttaa vanhempiaan. Rahallisessa vastuussa omista vanhemmistaan ei Kosken mukaan kuitenkaan kukaan saisi olla.

– Kaikilla on oikeus omaan varallisuuteen ja omaisuuteen, Koski sanoo.  

Perussuomalaiset ja uudelleenmääritelty hyvinvointivaltio

Puheenjohtaja Simon Elo kävi muiden Perussuomalaisten nuorten hallitusjäsenien kanssa aiheesta Facebook-palaverin, jonka johtopäätös oli, että "professorin ehdotus on harkinnan arvoinen".

– Professorin ehdotus muuttaisi kuitenkin sen verran nykyistä järjestelmää, että sitä pitää ensin katsoa tarkemmin. Selvää on kuitenkin, että jotain keinoja tarvitsee käyttää tulevaisuudessa, että valtion taakka ei kasvaisi liian suureksi. Ei voi odottaa, että valtio pelkästään kustantaisi kaiken, Elo sanoo.

Perussuomalaiset nuoret haluaa muistuttaa, että Suomi on muuttunut 60- ja 70-luvuita rajusti. Simon Elon mukaan hyvinvointivaltio pitää nyt määritellä uudelleen.

– Siitä pitää keskustella ja tämä professorin avaus on sitä keskustelua. Suomessa akateemikkokunta on hyvin uudistushaluista. Enemmän taitaakin nyt olla kyse siitä, että tämä on poliittisesti vaikeaa.

Suosittelemme sinulle