Burleskin on välillä sanottu olevan jo menneen talven lumia, mutta Helsinki Burlesque -tapahtuman suosio todistaa aivan muuta. Tänään perjantaina alkavalle burleskifestivaalille odotetaan 1500 kävijää. Lauantain liput myytiin loppuun jo kuukausi sitten. Perjantain esitykseen on lippuja vielä kourallinen jäljellä. Festivaalin teemana on värikylläinen Tropical Tornado.
Festivaalin päätuottajan Petra Innasen mukaan Helsingin burleskifestivaali kuuluu Euroopan kärkitapahtumiin. Esiintyjiä saapuu Yhdysvalloista ja Australiasta saakka.
- Meillä on hyvä maine ulkomailla. Esiintyjäkaarti on kansainvälisesti arvostettu. Heidät saadaan tänne, koska pidämme heistä hyvää huolta, jotta he voivat keskittyä esiintymiseen.
Viikonloppuna Helsingin Kulttuuriareena Gloriassa esiintyvät muun muassa Perle Noire, Imogen Kelly ja Jett Adore. Suomalaisista ovat mukana Loulou D´Vil ja Kitten De Ville. Myös festivaalin tuottaja Petra Innanen esiintyy taiteilijanimellä Bettie Blackheart.
- Taiteilijanimen käyttöön ei liity mitään salailua, vaan se auttaa irrottautumaan arjesta. Onhan muusikoilla ja elokuvatähdilläkin taiteilijanimet. Ne myös taipuvat paremmin ihmisten suuhun kansainvälisellä kentällä, Innanen sanoo.
"Burleskissa on ainutlaatuien enrgialataus"
Innasen mielestä burleskia ei enää sekoiteta strippaukseen yhtä usein kuin ennen. Lisäksi se on muuttunut tavalliseksi liikuntaharrastukseksi tankotanssin tapaan.
- Burleskin ero striptease-tanssiin on se, että tässä keskitytään enemmän tarinoihin kuin paljaaseen pintaan. Burleski on esittävän taiteen laji, joka yhdistää tanssia, akrobatiaa ja esimerkiksi taikuutta. Se voi olla iloista, surullista tai traagista. Keho on väline, jolla kerrotaan asioita. Burleskissa on ainutlaatuien energialataus.
Seitsemättä kertaa järjestettävästä burleskifestivaalista on tullut niin suosittu, että aikaisempina vuosina ihmisiä on jouduttu käännyttämään ovelta pois. Silti Innanen haluaa järjestää tapahtuman pienellä, intiimillä areenalla.
- Vaikka yleisöä olisi satamäärin, heidän tulee nähdä esiintyjä tarkasti lavalla. Kaikki lähtee esiintyjän kontaktista yleisöön.
Sopii myös harrastukseksi
Innasen mielestä burleski sopii harrastuksena kenelle hyvänsä aikuiselle ihmiselle. Ammatinharjoittajalta vaaditaan kuitenkin vahvaa motivaatiota ja lajiin paneutumista.
- Esiintyjällä on vastuu maksavasta yleisöstä. Hänen täytyy tarjota ihmisille jotain, mikä vie heidät arjen yläpuolelle. Esiintyjällä täytyy olla kärsivällisyyttä ja tiettyjä omainaistaitoja. Hänen täytyy perhetyä lajin historiaan, mutta myös keksiä jokin oma juttu, jota vie eteenpäin. Erottautumiseen tarvitaan luovuutta.
Burleski on lähtöisin 1800-luvulta. Sen kultakausi ajoittui 1940-60-luvuille. Laji nousi uuteen suosioon 1990-luvun lopussa Yhdysvalloissa.