Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Paras työllistyminen, paras palkka – näin korkeakoulutus kannattaa

Mitä sinä arvostat eniten koulutuksessa? Vertaile Yle Uutisten korkeakoulukoneessa, minkälaiset eväät elämään ammattikorkeakoulut, yliopistot ja korkeakoulut antavat. Suuria eroja on esimerkiksi valmistuneiden palkoissa ja työllistymisessä.

Vertaa korkeakouluja, löydä paras hakukohde.
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Yle Uutisten haastattelemat nuoret ovat valinneet tulevan opiskelualansa lähinnä kiinnostavuuden perusteella. Mielenkiinto ei kuitenkaan kerro siitä, miltä arki valmistumisen jälkeen näyttää.

Esimerkiksi palkkahaitari venyy erikoishammaslääkärin yli 90 000 euron bruttovuosituloista kulttuurialoilta valmistuneen reilun 10 000 euron vuosipalkkaan.__

Äärimmäisen niukkaa palkkaa voivat odottaa ne, jotka valitsevat eräiden ammattikorkeakoulujen osteopaatin tai matkailutradenomin linjan sekä yliopistojen klassillisten kielten, kuten latinan opinnot.

Tilastojen mukaan kovinta valuuttaa työmarkkinoilla ovat perinteisinä pidetyt tutkinnnot. Yliopistoista ja korkeakouluista valmistuneista parhaiten työllistyvät esimerkiksi opetus- ja kasvatustyötä, liiketaloutta ja kauppaa, oikeustiedettä sekä lääketiedettä opiskelleet. Näiltä opintoaloilta valmistuneiden työttömyys oli vuoden 2011 lopussa yksi prosentti. Ammattikorkeakouluissa puolestaan sosiaali- ja terveysalaa sekä liiketaloutta ja kauppaa opiskelleiden työttömyys on hyvin vähäistä.

Opetushallituksen kokoamat työttömyystiedot ovat vuoden 2011 lopusta, minkä jälkeen valtio on tehnyt korjausliikkeitä ammattikorkeakoulujen paikkatarjontaan.

Alla olevaan vertailuun on kerätty saatavissa olevista tiedoista tuoreimmat. Esimerkiksi ammattikorkeakouluista vastikään ovat yhdistyneet Lapin ammattikorkeakouluksi Kemi-Tornion AMK ja Rovaniemen AMK ja Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu on vaihtanut nimensä Centriaksi. Teatterikorkeakoulu, Kuvataideakatemia ja Sibelius-Akatemia liitettiin yhteen Taideyliopistoksi.

Etsi ala, vertaa kouluja

Selaa korkeakoulujen tietoja. Voit rajata aineistoa hakemalla vaikkapa koulun tai opintoalan nimellä. Voit myös järjestää tietoja uudelleen klikkaamalla sarakkeiden otsikoita.

Suosittelemme