Hyppää sisältöön

Vaarallinen vanha tieto – Pelko ja laiskuus estävät uuden opettelun

Monella voi olla takanaan 25 vuoden ura, mutta vain yhden vuoden työkokemus, sanoo henkinen valmentaja. Ex-nokialainen taas luuli 19 vuotta olleensa edelläkävijä, kunnes vaihtoi alaa. Tieto ja taidot vanhenevat yllättävän nopeasti.

Pekka Pohjakallio
Pekka Pohjakallio Kuva: Yle
Marcus Ziemann

Yli 300 urheilijaa valmentanut Matti Henttinen on tehnyt alan töitä 25 vuotta. 25 vuotta töissä ei Henttisen mukaan aina automaattisesti tarkoita 25 vuoden työkokemusta.

- Jos on 25 vuoden kokemus, niin onko se oikeasti sen mittainen vai onko se yhden vuoden kokemus, jota on pyörittänyt 25 vuotta peräkkäin, mentaali- ja fysiikkavalmentaja Henttinen kysyy.

Jatkuva lisäkouluttautuminen, tietojen ja uusien toimintatapojen etsiminen, eivät ole kaikkien mieleen. Ajatellaan, että olemassa olevalla tiedollakin pärjää.

Usein vanhoilla tavoilla toimiminen ja vanhentuneet tiedot johtavat kuitenkin tehottomuuteen, jonka vuoksi työstä selviämiseen on nähtävä entistä enemmän vaivaa.

- Ihmisen kaikkea toimintaa ohjaa pelko. Pelon taustalla on hallinnan menettämisen pelko. Jos joutuu hankkimaan uutta tietoa ja osaamista, niin helposti käy niin, että sitten sitä palaa siihen aikaisempaan turvalliseen. Niin käy, vaikka se vanha ei toimisikaan. Se on kuitenkin jotakin, joka on tuttua, Henttinen sanoo.

Osataan sellaista, mitä ei enää tarvitse

Pekka Pohjakallio työskenteli Nokialla markkinoinnin parissa 19 vuotta. Nykyään hän on toimitusjohtajana 925 Design-yrityksessä, joka suunnittelee työpaikoille parempia tapoja toimia.  

- Luulin olevani uudistusmielinen ja keksiväni uutta, tekeväni asioita eri tavalla. Sitten kun astuin pois siitä maailmasta, jossa olin ollut 19 vuotta, niin vasta huomasin, että en ollutkaan tehnyt sitä työtä uudistusmielisesti.

Pekka Pohjakallion oli työn vaihduttua pakko uudistua, opetella uusia taitoja ja kerätä uutta tietoa. Tilanne on toinen, jos pakkoa ei ole. Tavat ja tiedot pysyvät ennallaan, jos ei ole keksinyt, miksi niitä pitäisi muuttaa. Rutiini ja laiskuus saavat tekemään asioita totutulla tavalla.

- Vanha tieto on vaarallista ja vanhat tavat ovat vaarallisia. Hirveän monet asiat, mitä teemme, ovat kyllä syntyneet oikeaan tarpeeseen. Me vaan teemme niitä edelleen, vaikka tarve on kadonnut.

Eikä ainoastaan työpaikoilla

Vanhasta tiedosta on haittaa yhtä lailla siviilielämässä. Esimerkiksi autoilija, joka on saanut ajokortin parikymmentä vuotta sitten, ei Autokoululiiton mukaan pääsisi kylmiltään läpi nykyisestä ajokortin teoriakokeesta.

Harva autoilija osaa edes nykyisiä auton ja pyöräilijän välisiä väistämissääntöjä. Tuurilla mennään ja toivotaan, että mitään pahaa ei koskaan tapahdu. Tällaisia suomalaisia voi olla jopa miljoona.

Samalla tavalla toimitaan myös työelämässä. 925 Designin toimitusjohtaja Pekka Pohjakallio ottaa lääkäriesimerkin, kun pitää valita pitkään työelämässä olleen 60-vuotiaan ja vaikkapa 35-vuotiaan välillä.

- Valintaa tehdessäni katsoisin sitä ympäristöä, jossa lääkäri toimii. Iällä ei ole niinkään väliä, vaan se, vaikuttaako lääkäri modernilta. Vaikuttaako esimerkiksi lääkärin verkkosivu siltä, että siellä päivitetään asioita, eikä tehdä vanhalla tavalla. Katsoisin myös, ovat työvälineet ja –prosessit kunnossa. Sitten lähtisin kokeilemaan.

Lääkärilläkin voi olla pitkä ura, mutta todellisuudessa lyhyt työkokemus. Asioita tehdään muistin varassa. Muistin, joka muistaa vain vanhoja oppeja – ja alkaa unohdella niitäkin.       

Suosittelemme sinulle