Hyppää sisältöön

Konekiväärejä Krimin parlamenttitalon edustalla - video

Krimin pääkaupungissa on sotilaita, joiden kansallisuutta ei tiedetä. AFP:n mukaan joukot asettuvat suojaamaan Venäjä-mielisten valtaamaa parlamenttitaloa.

Sotilaita kadulla.
Aseistautuneita ryhmiä partioi lauantaina Simferopolin kaduilla. Videolla konekiväärein varustautuneita asemiehiä ei näy.
Yrjö Kokkonen

Kymmenet asemiehet partioivat Krimin pääkaupungin Simferopolin keskustassa, kertoo uutistoimisto AFP. Joukkojen taustasta ei ole tietoa, sillä heidän asepuvuissaan ei ole tunnuksia.

AFP:n mukaan joukot ovat sijoittaneet kaksi konekivääriä Krimin parlamenttitalon edustalle suojaamaan taloa ulkopuolisilta valtausyrityksiltä.

Venäjä-mieliset joukot miehittivät talon torstaina ja miehitys jatkuu edelleen. Miehityksen aikana Krimin alueparlamentti päätti nimittää Sergei Aksjonovin Krimin pääministeriksi. Samalla parlamentti päätti järjestää kansanäänestyksen aluee itsenäistymisestä samana päivänä, 25.5., kun Ukrainassa pidetään presidentinvaalit.

Vaikka Simferopolissa liikkuvien joukkojen kansallisuutta ei tiedetä, Ukrainan puolustusministeri Ihor Tenjuh syyttää Venäjää omien sotilaidensa lähettämisestä Ukrainan maaperälle. Tenjuhin mukaan Venäjä on lähettänyt "viime aikoina" jopa 6 000 sotilasta Krimille.

Ukrainan omat asevoimat ovat Tenjuhin mukaan korkeassa hälytystilassa.

Ukrainan pääministeri Arsenij Jatsenjuk vaatii Venäjää vetämään joukkonsa Ukrainan maaperältä omiin tukikohtiinsa ja noudattamaan maiden solmimaa sopimusta.

Jatsenjukin mukaan venäläisten joukkojen lähettäminen Krimille on provokaatio. Hänen mukaansa Ukraina ei vastaa provokaatioon voimalla.

Suosittelemme sinulle