Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Tutkija: "Venäjä voi voittaa Krimin, mutta hävitä Ukrainan"

Venäjän presidentti Vladimir Putin on pyytänyt parlamentin ylähuoneelta lupaa sotilaalliseen voimankäyttöön Ukrainassa. Putin perustelee pyyntöä Venäjän laivastotukikohdan ja maan kansalaisten suojelemisella.

Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-ohjelman vetäjä Arkadi Moshes
Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-ohjelman vetäjä Arkadi Moshes Kuva: YLE
Paula Tapiola
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjä kulkee kiihtyvää vauhtia kohti avointa aseellista konfliktia Ukrainan kanssa. Presidentti Vladimir Putin on lauantaina pyytänyt parlamentin ylähuoneelta lupaa sotilaalliseen voimankäyttöön Ukrainassa.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes huomauttaa, että Venäjän joukot ovat jo osa konfliktia Krimin niemimaalla.

– Tämä on kauheaa. On selvää, että ei ole enää ollut mahdollista kieltää, että Venäjän joukot ovat jo liikkeellä Krimin niemimaalla. Ne ovat osa kriisiä. Siinä mielessä tilanteesta on tulossa läpinäkyvämpi, ja siitä pitäisi pystyä keskustelemaan selkeämmin, Arkady Moshes arvioi.

Ukrainan mukaan Venäjä on tuonut maahan 6 000 sotilasta.

"Venäjän tavoitetta vaikea ymmärtää"

Ohjelmajohtaja Arkady Moshes pitää todennäköisenä, että parlamentin ylähuone hyväksyy voimankäytön. Hän huomauttaa, että kriisi laajenee uskomattoman nopeasti ja ihmettelee, mitä Venäjä tavoittelee.

– On  hyvin vaikea ymmärtää, mikä Venäjän tavoite on tällä käytöksellä. Yksi mahdollisuus on, että Krimin niemimaa halutaan irrottaa Ukrainasta. Se on hyvin vaarallista, sillä siitä seuraisi syvä sisäinen epätasapaino Krimillä.

– Jos tavoitteena on vaikutusvallan lisääminen suhteessa Ukrainan hallitukseen, sekin on vaarallista. Lopulta Venäjä voi voittaa Krimin niemimaan, mutta hävitä Ukrainan. En pidä sitä hyvänä kenellekään, Arkady Moshes huomauttaa.

"Pidin Venäjää järkevänä toimijana"

Arkady Moshes ei aiemmin ole uskonut Venäjän sotilaalliseen väliintuloon Ukrainassa. Nyt hän pitää sitä vain ajan kysymyksenä.

– En uskonut sotilaalliseen väliintuloon, koska pidin Venäjää järkevänä toimijana. Riskit ovat hyvin suuria. Riskit Venäjälle ovat hyvin suuria. En voi nähdä selvästi, mitä Venäjä hyötyy tästä, tai mitä Krimin niemimaa hyötyy tästä. Abhasiasta ei ole tullut vauras alue.

Venäjä miehitti Abhasian ja Etelä-Ossetian Georgian sodan jälkeen vuonna 2008. Krimin niemimaa on kuitenkin huomattavasti suurempi kuin Abhasia tai Etelä-Ossetia, ja sen väestö on jakautunut eri ryhmiin. Hieman yli puolet on venäläistaustaisia, noin viidennes on tataareja ja loput ukrainalaisia.

Moshesin mukaan muslimiuskoisia tataareja on noin 200 000, ja he ovat perinteisesti suhtautuneet Venäjään epäluuloisesti.

– Voimme odottaa heiltä mitä tahansa. Ei ole järkeä provosoida heitä. Nyt heitä provosoidaan, Moshes sanoo.

Suosittelemme