Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Maanpuolustuskorkeakoulun Forsström: Venäläisjoukkojen siirto onnistuisi tunneissa

Venäjän eteläinen sotilaspiiri on aivan Krimin naapurissa. Hyökkäysvalmius sieltä saavutettaisiin melko nopeasti, arvioi everstiluutnantti Pentti Forsström Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta. Myös Ukrainan armeija on julistanut liikekannallepanon. Forsströmin mukaan se tarkoittaa sitä, että tilanne myös Kiovassa koetaan vakavana.

Myös Ukrainan armeija on julistanut liikekannallepanon. Se tarkoittaa, että tilanne myös Kiovassa koetaan vakavana, arvioi everstiluutnantti Pentti Forsström Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta Ylen tv-uutisissa.
Ilona Turtola
Avaa Yle-sovelluksessa

Jos venäläiset tai venäläisjoukot kokevat olevansa uhattuina Krimin niemimaalla, se saattaisi laukaista niemimaan kireän tilanteen hyökkäykseksi.

– Sitä ei tiedä, missä määrin (venäläis-)joukkoja on valmistauduttu viemään, varmaan suunnitelmat ovat. Varmaan täytyy lähteä siitä, että joku ampuu ensin ja silloin jos venäläiset tai venäläisjoukot kokevat olevansa Krimillä uhattuina tai heitä vastaan ammutaan, se on varmasti se laukaiseva tekijä (hyökkäykseen), arvioi everstiluutnantti Pentti Forsström Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta.

Venäjän eteläinen sotilaspiiri on aivan Krimin naapurissa. Hyökkäysvalmius sieltä saavutettaisiin Forsströmin arvion mukaan melko nopeasti.

– Eteläisessä sotilaspiirissä valmiustaso on ollut hyvin korkealla tasolla jo koko tämän vuoden, ensiksi olympialaisten takia ja nyt tulossa olevien paralympialaisten takia. Kun puhutaan joukkojen siirroista, puhutaan tunneista.

"Myös Kiovassa tilanne koetaan vakavana"

Forsströmin mukaan ei voida suoraan sanoa, että Krimi olisi jo venäläisten hallussa.

– Ehkei näin voida ihan suoraan sanoa. Tiedetään, että venäläisjoukot tukikohdissaan Krimin niemimaalla ovat hyvin korkeassa toimintavalmiudessa ja varmasti suojaavat omat toimintaedellytyksensä. Se mikä tässä on merkille pantavaa, on se, että Krimillä oleva venäläisväestö ja venäläismielinen väestö on lähtenyt tukemaan itsenäisyyspyrkimystä, jos sitä nyt näin voi sanoa.

– Mutta venäläiset varsinaisesti - Venäjän asevoimien sotilaat - eivät tietääkseni sinällään ole poistuneet tukikohtiensa alueelta ja mahdollisista venäläisistä lisäjoukoista en ole saanut mistään vahvistusta, arvioi Forsström.

Myös Ukrainan armeija on julistanut liikekannallepanon. Forsströmin mukaan se tarkoittaa sitä, että tilanne myös Kiovassa koetaan vakavana.

– Sinällään voidaan pitää taisteluvalmiuden kohottamista normaalina toimenpiteenä - ei pelkästään Venäjän päätösten myötä, vaan myös kansallisen sisäisen tilanteen johdosta.

"Tärkeintä saada keskuteluyhteydet auki"

Määrällisesti ja kalustollisesti Ukrainan armeija on hyvinkin vahva - Forsströmin mukaan rauhanajan vahvuus on noin 200 000 sotilasta.

– Kalusto on pääosin neuvostoajalta olevaa kalustoa, tosin jonkin verran uudempaakin on olemassa.

Ukrainan armeijan kaluston kuntoon on vaikuttanut maan taloustilanne: kun rahaa ei muutenkaan ole, ei sitä ole asevoimillekaan irronnut. Kansallisesti Ukrainan asevoimat ovat melko yhtenäiset.

– Ne ovat yhtenäiset niin Ukrainan kuin Krimin alueella. Ne kumartavat vielä Ukrainan lippua eli siinä mielessä lojaalisuus on olemassa ja ainakin puolustusministerin mukaan taisteluvalmius ja moraalinen valmius puolustaa Ukrainaa on olemassa ja hyvinkin korkealla tasolla.

Päällä olevassa tilanteessa tärkeintä olisi saada toimivia keskusteluyhteyksiä suuntiinsa.

– Tärkeää on saada keskusteluyhteys Kiovan ja Moskovan välille. Toinen on mielestäni Ukrainan ja Krimin välinen keskusteluyhteys, joka pitäisi saada auki.

Suosittelemme